Gitaar

De klassieke of Spaanse gitaar

Je hebt verschillende soorten gitaren: de elektrische gitaar, de folkgitaar, de basgitaar en de klassieke of Spaanse gitaar. Deze laatste is nog heel erg populair en ligt aan de basis van de andere soorten gitaren. Een groot deel van die populariteit heeft ze te danken aan Spaanse gitaristen die het instrument bekend maakten in de rest van de wereld. Vandaar de naam “Spaanse gitaar”. Ze heeft 6 nylonsnaren die met de vingers aangetrokken, getokkeld worden. De klank van de trillingen wordt versterkt door de klankkast en is gekenmerkt door een warme, zuiderse toon.

Waar kan ik met de gitaar terecht?

Een klassieke gitaar is een licht en relatief klein instrument dat je overal gemakkelijk kan meenemen. Doordat het een meerstemmig instrument is, leer je in de gitaarles zowel de begeleiding als de melodie tegelijkertijd spelen. Dit heeft als grote voordeel dat je helemaal alleen kan musiceren. Onder vrienden, in een jeugdbeweging, bij het kampvuur, een concertje…
Je kan ook akkoorden leren. Dit maakt het heel leuk om jezelf te begeleiden tijdens het zingen.

Uiteraard is samen musiceren misschien nog leuker. Vanaf de derde graad heb je een uurtje groepsmusiceren waarbij je met verschillende gitaristen een orkest vormt.
De klassieke gitaar vormt ook de ideale basis om folk- of elektrische gitaar te leren. Wie weet word je later gitarist(e) in een pop- of rockband. Er zijn rockbands die zelfs de klassieke gitaar gebruiken in hun muziek: Eric Clapton, Pink Floyd,…

Maar misschien vind je klassieke muziek op gitaar echt jouw ding en geniet je van de talrijke concerto’s voor klassieke gitaar en orkest of krijg je kippenvel bij het beluisteren of zelf spelen van de prachtige Spaanse, Zuidamerikaanse, ja zelfs Belgische composities voor klassieke gitaar!

Enkele luistervoorbeelden

Ana Vidovic speelt Asturias van Isaac Albeniz

Eric Clapton met Tears in Heaven

Wat heb je nodig?

Een klassieke gitaar kan je niet huren aan de academie maar gitaar is een relatief goedkoop instrument. Vanaf €200 kan je reeds een goed studie-instrument kopen. Belangrijk is dat ze een massief bovenblad heeft. Mocht je na een tijdje vaststellen dat het toch jouw ding niet is, kan je de gitaar vlot en voor een goede prijs terug kwijt op de tweedehandsmarkt.
Kinderen starten soms met een kleinere gitaar: een 3/4 of een 7/8.

Leerkrachten

Gino Herman, Daevid Baart en Ingo Chin

Praktische informatie

Uurroosters en inschrijvingen