De fagot is de bas van de houtblazers en heeft dus een mooie, warme, lage klank. Om geluid uit het instrument te krijgen, moet je net zoals bij de hobo, lucht door het riet blazen. Hierdoor breng je het riet in trilling. Zo ontstaat een toon. Kleppen zorgen ervoor dat de gaten, die in de buis van het instrument zijn geboord, afgesloten kunnen worden. Door het indrukken of loslaten van deze kleppen, kun je op dit instrument verschillende tonen maken. De naam 'fagot' komt oorspronkelijk uit de Italiaanse taal (fagotto = bundel). Omdat het instrument een lengte heeft van bijna 3 meter hebben de bouwers het dubbelgevouwen, vandaar de naam 'bundel'. Aan de fagot wordt een riem bevestigd zodat het gewicht gedragen wordt door heel ons lichaam wanneer we spelen, zo is het ook mogelijk voor kinderen om fagot te leren spelen. Je moet dus zeker niet denken dat dit een instrument is voor volwassenen. Vanaf 8 jaar kan je gerust op een fagot spelen.
Waar kan ik met de fagot terecht?
De fagot heeft een heel brede waaier aan mogelijkheden in de muziekwereld. Zowel in het symfonisch orkest als in de harmonie wereld is de fagot heel erg gevraagd. Als je dus graag samen met andere mensen wilt musiceren is fagot zeker een goede keuze!
De fagot vind je terug in zowel barokmuziek als in hedendaagse popmuziek en wordt ook dikwijls gebruikt om grappige situaties te benadrukken in tekenfilms.
Ook in de jazz muziek heeft de fagot zijn plaats veroverd.
Enkele luistervoorbeelden
Jazz
Barok
Tekenfilm
Popmuziek
Wat heb je nodig?
Je kan een instrument huren aan de HAP.
Huur instrument
De rietjes, alsook de draagriem, kan je kopen bij de leerkracht. Daarna kan je aan de slag.
Leerkracht
Cleve Mahieu