SDG 04: Harelbeke verzekert gelijke toegang tot kwaliteitsvol onderwijs en bevordert levenslang leren voor iedereen

Huis van welzijn

Stedelijk basisonderwijs en flankerend onderwijs

Corona laat zijn sporen binnen het onderwijslandschap na. 
We hebben extra aandacht voor cognitieve evolutie en emotionele gezondheid van onze leerlingen. Er werd ingezet op afstandsonderwijs in de vorm van online lesgeven, bundels maken, telefoongesprekken, huisbezoeken.
Voor heel wat kinderen was /is afstandsonderwijs geen evidentie.
De kloof tussen de verschillende gezinssituaties werd nu nog groter … de gelijke kansen werden kleiner.
Bovendien stond de ouderbetrokkenheid op een laag pitje: geen fysieke ontmoetingsmomenten, niet iedereen even gemakkelijk bereikbaar.
De extra zorguren van het ministerie samen met PWB-uren werden ten zeerste gewaardeerd. Gezinnen werden ook digitaal ondersteund door de stad: laptops, wifi... Het welbevinden van de kinderen werd opgevolgd in overleg met ouders.

Vrije Tijd

Academie Harelbeke Anders

Begin 2020 kreeg de AHA! de onderwijsinspectie over de vloer. De volledige werking van de academie werd gescreend, ouders, leerkrachten, studenten en directeur werden grondig ondervraagd. Ook de werking facility en de veiligheid op de academie werden doorgelicht. Uiteindelijk scoorde de academie een goed rapport met een uitmuntendheid in haar project ‘De studio’ in de 3de graad. Het atelier Tekenkunst moest nog wat bijgeschaafd worden maar de richtlijnen werden gezet. Op vlak van preventie en veiligheid werden een aantal belangrijke aandachtspunten geformuleerd.  Er wordt een stappenplan gemaakt om deze aan te pakken.

Kort na de doorlichting sloeg de bom corona in en moest de academie haar deuren vanaf 13 maart sluiten. Enkel de laatste weken van het academiejaar mochten beperkte groepen (afstuderende studenten) in heel kleine groepen terug opstarten. De jurymomenten werden verplaatst naar begin september en ook de proclamatie. Maar door de verstrengde maatregelen verliepen deze activiteiten in een zeer eenzame sfeer. Er werden plannen gemaakt om expo’s en lezingen te organiseren, maar enkel eind september en begin oktober kon er nog iets doorgaan daarna sloeg de 2de coronagolf toe en evolueerden we in een heel korte tijd van lesgeven aan 10 leerlingen naar lesgeven aan 4 leerlingen in de 3de en 4de graad en specialisatie. Gelukkig konden de studenten van de 1ste en 2de graad wel blijven les volgen.

Om toch maar te eindigen met een positieve noot: eind april werd de academietuin afgewerkt en werd de zielige en vervallen speelplaats omgetoverd naar een fijne buitenplaats om in te vertoeven en artistieke lessen in te laten doorgaan. Tijdens de zomer en begin september werden er een aantal optredens georganiseerd door CC Het Spoor en werd een stukje van Harelbeke Kermis georganiseerd. Dankzij de organisatie en de stewards werd de eigenheid en het respect voor de academie en haar studenten behouden en was dit een zeer aangename en positieve ervaring.

HAP

De SAMWD of Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Peter Benoit Harelbeke heeft een ruim cursusaanbod in de drie vermelde domeinen. De opleidingen worden gegeven door een 75-koppig team van professionele leerkrachten. Geografisch kunnen de leerlingen les volgen in Harelbeke en Deerlijk en hun deelgemeenten, maar sedert 1 september 2020 ook in de gemeente Kuurne. In deze gemeente wordt voor het eerst de cursus “Podiumkriebels” voor 6- en 7-jarigen aangeboden onder de vleugels van het DKO. In Deerlijk werd in de locatie Belgiek zowel de eerste als de tweede graad opgestart.

Naast de opleidingen, worden er ook diverse activiteiten georganiseerd. Het jaar 2020 start, traditiegetrouw, met een nieuwjaarsconcert. Talent uit eigen rangen, Janne Blommaert en Sven Vandevoorde, leidden het jaar in met een mix van jazz-zang en accordeon.

De woordafdeling werkt, tijdens het eerste weekend van februari, ieder jaar intens mee aan de Dag van Woord. Een samenwerking tussen de academie en CC het SPOOR.

Het laatste weekend voor de coronalockdown stonden alle cursisten dans op het podium tijdens het tweejaarlijks, drie dagen durende dansweekend. Daarna werden alle activiteiten tot eind mei opgeschort. Het online lesgeven ontplooide zich en de Benoit Proms Night moest geannuleerd worden. Cursisten mochten het podium niet meer op en examens werden geannuleerd.

Achter de schermen gebeurde ongezien een metamorfose. De SAMWD Peter Benoit veranderde in H.A.P!, Harelbeekse Academie voor Podiumkunsten. Een nieuwe naam met een nieuw logo zou vanaf het schooljaar 2020-2021 de aanzet zijn voor een feestelijk jaar waarin het 75-jarige bestaan van de academie zou gevierd worden.

Tijdens de personeelsvergadering, bij aanvang van het schooljaar, werd het feestjaar ingezet met de voorstelling Marinus door Compagnie Cecilia, in een coronaveilige setting en in openlucht langs de vernieuwde Leieboorden. Een verademing voor zowel publiek als uitvoerders.

Op donderdag 17 en vrijdag 18 september werd het feestjaar voor het publiek ingeluid. De eerste dag met een concert uitgevoerd door laureaten en cursisten uit de specialisatiegraad. Op vrijdag ging een zittende openluchthappening door onder de toren van de St.-Salvatorkerk. Coronaproof en uitverkocht.

Het jaar 2020 werd afgesloten met een volgende lockdown en vervolgens werkbaarder coronamaatregelen.