Agristo wil de site in Harelbeke moderniseren en maximaal inzetten op innovatie. Het bedrijf wil een planologisch attest vragen om de planologische bestemming van het GRUP ‘historisch gegroeid bedrijf Agristo te Harelbeke’ uit 2007 grotendeels te bestendigen en enkele stedenbouwkundige voorschriften aan te passen.
Om de mogelijke effecten van dat plan op mens en milieu in kaart te kunnen brengen, wordt een procedure voor een plan-milieueffectrapportage (plan-MER) opgestart. Een eerste stap daarin is de publicatie van een kennisgevingsnota. In die nota vindt u onder meer een beschrijving van het plan, en een voorstel van de methode waarop de milieueffecten van dat plan in het uiteindelijke plan-MER beschreven en bestudeerd zullen worden.
U wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de inspraakprocedure.
Van 13/11/2023 tot en met 12/12/2023 kunt u de kennisgevingsnota inkijken en opmerkingen geven. U kunt de milieueffecten aangeven die volgens u onderzocht moeten worden, en de manier waarop dat het best kan gebeuren. Bovendien kunt u voorstellen formuleren voor alternatieven.
De nota kunt u downloaden op www.omgeving.vlaanderen.be. of inkijken op de gemeentehuizen van Harelbeke en Kuurne, bij Agristo Harelbeke en bij het Team Omgevingseffecten in Brussel.
Op het stadhuis van Harelbeke kan dit door vooraf een afspraak vast te leggen via het telefoonnummer 056/733 375.
Tot en met 12/12/2023 kunt u uw opmerkingen bezorgen via mail naar mer@vlaanderen.be of via het digitaal inspraakformulier (www.omgeving.vlaanderen.be/digitaal-inspreken-op-een-kennisgevingsnota). U kan uw reactie ook ter plekke afgeven aan het Team Omgevingseffecten in Brussel of ze met de post versturen naar onderstaand adres.
Voor meer informatie over milieueffectrapportage kunt u surfen naar omgeving.vlaanderen.be/milieueffectrapportage of bellen naar het gratis nummer 1700.
Departement Omgeving
Team Omgevingseffecten
Milieueffectrapportage
Plan-MER Agristo Harelbeke (PL0304)
Koning Albert II-laan 20 bus 8
1000 BRUSSEL
mer@vlaanderen.be
Een nieuw uitvoeringsplan
Het Lokaal Materialenplan vervangt het uitvoeringsplan voor huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval 2016-2022. Met dit nieuwe plan zetten we een volgende stap in de richting van een integraal beleid rond circulaire economie, door een verhoogde aandacht voor preventie en hergebruik en door materiaalkringlopen verder te sluiten. Daarnaast blijft het plan ook de basis van het afvalbeheer vormgeven.
Concreet werkt het plan aan een verdere afbouw van de hoeveelheid restafval onder andere door de veralgemeende inzameling van bioafval, een aanvaardingsplicht voor wegwerpluiers gekoppeld aan een selectieve inzameling, correctere inzamelformules voor bedrijven en het versterken van het zespijlerbeleid tegen zwerfvuil.
Door een verhoogde focus op preventie en meer aandacht voor nog kwaliteitsvollere recyclage voert het nieuwe plan tegelijk ook een aantal accentverschuivingen door. Verschuivingen die passen in de uitbouw van de circulaire samenleving die nodig is om ook de klimaatuitdagingen aan te pakken.
Het Lokaal Materialenplan (LMP) schenkt specifieke aandacht aan het lokale niveau en de rol van lokale besturen, in het bijzonder voor het beheer van het huishoudelijk afval. Het plan vormt het beleidskader waarbinnen lokale overheden die rol kunnen uitvoeren. Het bevat de visie en beleidsacties op Vlaams niveau, ideeën en instrumenten alsook een aantal verplichtingen voor lokale besturen.
Om het oppervlakte- en grondwater te beschermen tegen nutriëntenverliezen bereidt de Vlaamse overheid het zevende mestactieplan (MAP 7) voor in uitvoering van de Nitraatrichtlijn. Vlaanderen ambieert met MAP 7 de nodige maatregelen te nemen om de nutriëntenverliezen uit land- en tuinbouw te reduceren, en aldus de waterkwaliteit in lijn te brengen met de Europese doelen, zoals voorzien in de Europese wetgeving met name de Nitraatrichtlijn, de Kaderrichtlijn Water en de Drinkwaterrichtlijn en binnen de timing en bepalingen van deze richtlijnen, voor zover landbouw daar verantwoordelijk voor is.
Om de mogelijke effecten van dat plan op mens en milieu in kaart te kunnen brengen, wordt een procedure voor een plan-milieueffectrapportage (plan-MER) opgestart. Een eerste stap daarin is de publicatie van een kennisgevingsnota. In die nota vindt u onder meer een beschrijving van het plan en een voorstel van de methode waarop de milieueffecten van dat plan in het uiteindelijke plan-MER beschreven en bestudeerd zullen worden.
U wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de inspraakprocedure.
U kunt van 14/06/2023 tot en met 12/08/2023 de kennisgevingsnota inkijken en opmerkingen geven. U kunt aangeven welke aanvullende milieueffecten volgens u onderzocht moeten worden en op welke manier dat het best kan gebeuren. Bovendien kunt u voorstellen formuleren voor alternatieven.
De nota kunt u downloaden van de website https://www.omgeving.vlaanderen.be/omgevingsvergunning/milieueffectrapportage of inkijken op uw gemeentehuis of stadhuis en bij het Team Omgevingseffecten in Brussel.
Tot en met 12/08/2023 kunt u uw opmerkingen bezorgen via mail naar mer@vlaanderen.be of via het digitaal inspraakformulier (www.omgeving.vlaanderen.be/digitaal-inspreken-op-een-kennisgevingsnota). U kunt uw reactie ook ter plekke afgeven aan het Team Omgevingseffecten in Brussel of ze met de post versturen naar onderstaand adres.
Voor meer informatie over milieueffectrapportage surft u naar omgeving.vlaanderen.be/milieueffectrapportage of belt u naar het gratis nummer 1700.
Departement Omgeving
Team Omgevingseffecten
Milieueffectrapportage
Plan-MER MAP 7 (PL0301)
Koning Albert II-laan 20 bus 8
1000 BRUSSEL
mer@vlaanderen.be
In toepassing van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 wordt ter kennis gebracht dat de gemeenteraad in zitting van 20 februari 2023 volgende rooilijnplannen definitief heeft vastgesteld:
1. het rooilijnplan-Treurnietstraat van 26 januari 2023; dit is voor de Treurnietstraat, zijnde de vroegere Buurtweg nr.14 vanaf de Hoogstraat tot en met het hoekperceel nr.57 met de Helleput.
2. het rooilijnplan-Ooigemsevoetweg van 26 januari 2023; dit is voor de vroegere voetweg nr. 29 ter hoogte van de huisnrs 1 tem 16 en voor de hoekpercelen Treurnietstraat nr. 25 en nr. 27.
Dit besluit van de gemeenteraad werd op 28 april 2023 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd, en heeft uitwerking veertien dagen na deze publicatie.
In toepassing van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 wordt ter kennis gebracht dat de gemeenteraad in zitting van 20 februari 2023 het rooilijnplan van de Korenstraat definitief heeft vastgesteld.
Dit besluit van de gemeenteraad werd op 28 april 2023 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd, en heeft uitwerking veertien dagen na deze publicatie.
Vlaams GLB Strategisch Plan 2023 – 2027
Verklaring over de milieueffectenrapportage
Om bepaalde beheerwerken in onze natuurdomeinen uit te voeren wil het Agentschap voor Natuur en Bos niet-betalende concessies natuurbeheer afsluiten. In dat kader zoeken we kandidaat-beheerders.
Meer informatie over de ligging van de verschillende beheergebieden vindt u, samen met het digitaal invulformulier, op https://www.natuurenbos.be/concessies-natuurbeheer.
Het formulier zal ter beschikking zijn van 06/10/2023 tot en met 01/12/2023