SDG 02: Harelbeke beëindigt honger, bereikt voedselzekerheid en verbeterde voeding en promoot duurzame landbouw

Huis van welzijn

Sociale kruidenier 

Het werken op afspraak bij de sociale kruidenier werd geëvalueerd en gecontinueerd, klanten worden telkens op de hoogte gebracht van de vervolgafspraak, op het moment dat zijn hun boodschappen doen in de sociale kruidenier. Er wordt niet meer met herinnerings-smjes gewerkt, klanten worden op hun verantwoordelijkheid aangesproken om tijdig te verwittigen. 

Naar aanleiding van toename van aantal afwezigen, werd een werkgroep opgericht om de toeleiding naar de sociale kruidenier te verfijnen en nieuwe afspraken te maken. De brugfiguur sociale kruidenier en GS9 nemen een actievere rol op om nieuwe klanten kennis te laten maken met de sociale kruidenier en zetten meer in op individuele gesprekken, ook via huisbezoek. 

Ook in 2022 werd een budget voorzien vanuit de POD in kader van dringende maatregelen inzake voedselhulp. De gemaakte afspraken hierover werden verdergezet.  

Regionale voedselstrategie 

Verdere continuering van de samenwerking met FoodAct 13. 

Fair Trade gemeente 

In september 2022 koos de Harelbeekse Oxfam Wereldwinkel ervoor te verhuizen naar het voormalige stationsloket. FairTrade in Harelbeke was onder meer door Oxfam vertegenwoordigd op evenementen als kermisweekend, de markt, het kidsfestival en het (h)Eerlijk ontbijt in het stadspark. In 2022 werd het Harelbeekse SDG-beleid beloond met het SDG-pioneer label, en dit als eerste Belgische gemeente! Het Harelbeekse SDG-verhaal werd dan ook onverminderd op verschillende fora gebracht aan lokale besturen en opleidingscentra.