Tegelwippen

vk tegelwippen

Van 21 maart t.e.m. 31 oktober 2024 loopt het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Stad Harelbeke doet mee, jij ook? Breek zoveel mogelijk tegels uit en vervang die door groen.

Waarom tegelwippen?

Als we tegels vervangen door gras, bloemen, bomen en geveltuinen, dan maken we Vlaanderen klimaatbestendig, aantrekkelijker voor dieren en nuttige insecten, koeler op warme dagen en ook veel mooier! Ga samen met ons de strijd aan en doe mee door tegels te wippen in je eigen voortuin, achtertuin of geveltuin. Geef je tegels in via de tegelteller op de website vk-tegelwippen.be

Gratis ophaling tegels en steenpuin

Als extra ondersteuning naar onze inwoners zetten we van april tot en met oktober 2024 een tegeltaxi in. Deze haalt gratis ontharde/gewipte tegels op bij inwoners, scholen en verenigingen.  Wil je net als het stadsbestuur mee ontharden en tegels wippen? 
Reserveer de tegeltaxi voor gratis ophaling tegels en steenpuin

Gratis geveltuinen

Jaarlijks kan je je inschrijven voor een eigen gratis geveltuin via www.harelbeke.be/geveltuinen. Telkens in het voorjaar kan je inschrijven, daarna kijkt onze milieudienst of jouw gevel geschikt is voor een geveltuintje en komt onze facilitaire dienst langs voor de uitbraak van de tegels. De aanplanting van het groen en de installatie van de klimhulp gebeurt in het najaar en wordt verzorgd door onze vrijwilligers van Junglebeke.

Vraag je gratis geveltuin aan

Ontharden en vergroenen van voortuinen

Een waterdoorlatende  groene voortuin draagt bij tot meer waterinfiltratie. Daarnaast heeft de groene beplanting een afkoelend effect, en vergroot het de biodiversiteit. Dat is goed voor natuur én mens. Een groene leefomgeving heeft een positieve impact op de gezondheid van de mens en bevordert ook de straatkwaliteit. Heb je een voortuin of oprit en wil je die groener inrichten? 

Vraag je onthardingssubsidie aan