Let op voor een CO-vergiftiging

Gepubliceerd op Woensdag 03 januari 2024

Herken de symptomen van een CO-vergiftiging

Het Agentschap Wonen in Vlaanderen startte samen met Netwerk Brandweer en het Antigifcentrum een campagne om mensen bewust te maken van de symptomen van een CO-vergiftiging.

CO is een giftig en dodelijk gas. Het is onzichtbaar; je ruikt of ziet het niet. Het gas kan zonder dat je het weet in je woning aanwezig zijn. CO ontstaat bij een slechte verbranding in een toestel, bijvoorbeeld in je verwarmingsketel. Ook als er te weinig zuurstof is in je kamer, kan CO ontstaan. Elk jaar komen meer dan 500 Vlamingen in het ziekenhuis met een CO-vergiftiging. In het slechtste geval sterven ze eraan.

Symptomen en alarmsignalen van een CO-vergiftiging?

Er is risico op CO-vergiftiging bij de volgende symptomen of alarmsignalen.

  • Meerdere personen hebben tegelijk klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, duizeligheid, concentratiestoornissen, braakneigingen.
  • Iemand van je gezin is onwel in een badkamer waar een warmwatertoestel op gas hangt.
  • De klachten zijn er altijd op hetzelfde moment, bijvoorbeeld als je een bad of douche neemt of als je verwarmt met een petroleumkachel.
  • Er is roetafzetting op het verwarmingstoestel, de muur of het plafond.
  • Er zijn gele vlammen in plaats van blauwe vlammen te zien, bijvoorbeeld bij een verwarmingstoestel op gas

Je leest meer over de preventiemaatregelen, alarmsignalen en wat je moet doen als er een mogelijke CO-vergiftiging is op www.co-risico.be