Lachgas, geen lachertje!

Gepubliceerd op Dinsdag 09 januari 2024

Wat is lachgas? 

Lachgas is een zoet, kleur- en geurloos gas. Het wordt gebruikt om mensen onder narcose te brengen (bij bv. de tandarts). Het gas - zonder zuurstof - wordt ook gebruikt in  patronen om slagroom te spuiten en is niet bedoeld voor menselijke consumptie. 

Wat zijn de gevaren van lachgas? 

Lachgas maakt je lacherig, dronken en duizelig. Je kan barstende hoofdpijn krijgen, verward of misselijk raken. Wie het uit grotere gasflessen gebruikt, kan in de verleiding komen om veel en snel te gebruiken. Dat kan voor zuurstoftekort in de hersenen zorgen. Je kan pijn op de borst krijgen, en tintelende of gevoelloze handen en voeten. Wie duizelig is of door zuurstofgebrek bewusteloos raakt, kan coördinatiestoornissen krijgen, vallen en zich lelijk verwonden. Ongevallen door vluchtige snuifmiddelen kunnen fataal uitdraaien. Een typisch fenomeen is het SSD-syndroom (Sudden Sniffing Death), plotse hartritmestoornissen die dodelijk kunnen aflopen. 

Lees meer over de gevaren

Overlast door lachgas

Niet alleen kunnen gebruikers van lachgas de openbare verstoren of ongevallen veroorzaken (levensgevaarlijk in het verkeer), maar afvalmedewerkers vinden momenteel ook overal gasflessen op het openbaar domein. In Harelbeke voornamelijk aan glasbollen en op speelpleinen. Aan openbare vuilnisbakken, glasbollen, textielcontainers en in verschillende afvalzakken. Kleine gaspatronen en -capsules, gasflessen voor éénmalig gebruik en hervulbare gasflessen horen niet thuis in het restafval, andere selectieve fracties (PMD, glasbol, papier & karton…), grofvuil of gemeentevuil, ook niet als ze leeg of bijna leeg zijn. Het is belangrijk om deze gasflessen op een correcte manier te sorteren zodat ze niet terecht komen in de ophaalwagens, sorteerinstallaties en verbrandingsinstallaties. 

Lachgas sorteren

Wat gebeurt bij foute sortering?

Eenmaal in het restafval, andere selectieve fracties (PMD, glasbol, papier & karton…), grofvuil of gemeentevuil, komen ze terecht in ophaalwagens, sorteerinstallaties en verbrandingsinstallaties. Dit zorgt voor ontploffingsgevaar. Dit ontploffingsgevaar brengt het personeel in gevaar, zorgt ervoor dat er geen bezoeken meer kunnen worden georganiseerd in  sorteerinstallaties en verbrandingsinstallaties en financiële verliezen (explosies zorgen o.a. voor schade aan de wanden van de oven. Die moeten dan telkens worden stilgelegd om te kijken of er herstellingen nodig zijn).

Wat doe je als je een gasfles vindt? 

Controleer zo goed als mogelijk het gemeentevuil of aangeleverde afval op het recyclagepark, hou de gasflessen apart en help zo de risico’s te minimaliseren.

Maak de gasflessen in ieder geval niet zelf leeg, maar breng ze naar het recyclagepark.

Heb je vragen over lachgas? 

Check www.druglijn.be en stel je vraag via chat of mail, of bel 078 151 020.

Wil je meer weten over het sorteren? Contacteer Imog via info@imog.be of 056 710 985.