Imog krijgt uitstel voor verplichte GFT-ophaling in 2024

Gepubliceerd op Donderdag 04 januari 2024
Afval bij hoge temperaturen IMOG

Bij de start van het nieuwe jaar moeten gemeenten in principe het organisch afval – groente-, fruit- en tuinafval – apart ophalen. De Imog-steden, waaronder Harelbeke, kregen voor het huishoudelijk GFT/keukenafval uitstel tot eind 2025. Voor bedrijfsafval geldt een andere regeling.

Geen organisch afval in de restafvalzak

De Vlaamse Regering wil de gemiddelde hoeveelheid restafval per inwoner doen dalen. Daarom is in de meeste Vlaamse gemeenten en in Brussel de selectieve inzameling van organisch afval op 1 januari 2024 verplicht. 

66 Vlaamse gemeenten, waaronder de Imog-gemeenten, vroegen uitstel. Dit zijn de gemeenten en steden Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kruisem, Kuurne, Spiere-Helkijn, Waregem, Wielsbeke en Zwevegem. 

Uitstel voor IMOG

Bij de inzameling en verwerking van GFT/keukenafval komt heel wat kijken: zoeken naar een verwerker, overleg met de inzamelaars, aankoop van recipiënten en vrachtwagens, vergunningen… De besturen van de Imog-gemeenten kozen voor een uniforme aanpak en uitrol binnen een gekaderd afvalbeleid. De Vlaamse Overheid gunt Imog uitstel tot 1 januari 2026. In onze regio verandert er dus in 2024 nog niets. 

Wat kan je nu al doen met GFT/keukenafval?

Het vermijden van biologisch afval in de restafvalzak is natuurlijk nu al een goed idee. Wat kan je op dit moment al ondernemen? 

  • Tuinafval kan je kwijt op het recyclagepark of via de tuinafvalbak van Imog
  • Vermijd voedselresten door er creatief mee om te gaan. Bak eens een broodpudding, verwerk ze in een quiche…
  • Ruimte in je tuin? Een compostbak of kippen zijn de ideale voedselverwerkers 
  • Doe op een bewuste manier boodschappen en vermijd dat je te veel voedsel aankoopt dat niet lang houdbaar is

Opgelet! Voor bedrijven is er geen uitstel mogelijk. Vanaf 1 januari 2024 moet elk bedrijf verplicht keukenafval en etensresten sorteren, ongeacht of er een bedrijfsrestaurant aanwezig is. Dit betekent voor heel wat bedrijven een omschakeling.  

Meer info over de verplichting en veel gestelde vragen vind je hier terug.