Evelien en Inge dromen samen

Gepubliceerd op Maandag 08 januari 2024
Evelien en Inge tijdens interview hblad januari/februari 2024

Evelien en Inge zijn allebei al jaren directrice van een deel van het Harelbeekse kunstonderwijs. Hoewel Evelien haar gading vindt in kunst bij Academie Harelbeke Anders (AHA!) en Inge muzikaal en podiumtalent opleidt in de Harelbeekse Academie voor Podiumkunsten (H.A.P.), vinden ze elkaar in hun uniek zijn.

Evelien: “Ieder jaar is er een nationale Dag van de Academies, een dag waarop alle academies voor deeltijds kunstonderwijs hun werking in de kijker zetten. Zowel H.A.P. als AHA! doet er aan mee, maar we doen er wel ons eigen ding mee (lacht). We behouden het thema, dit jaar is dat ‘magie’, maar we doopten het evenement enkele jaren geleden om tot Festival D’Academie. Bezoekers kunnen tijdens ons festival op zaterdag 24 februari 2024 langskomen in alle ateliers en mee beleven en doen. Alle ateliers zijn open en worden ware magie-labo’s. Je ontdekt de academie op een heel ongedwongen manier samen met je vrienden of familie. ”

Inge: “Zoals Evelien zegt, interpreteren we deze dag inderdaad naar onze zin. We behouden wel de periode en hebben zelfs een double bill op dit meerdaags festival; met dag van de Academies én Dag van het Woord die samenvallen. Dag van het Woord is al jaren een samenwerking met CC het SPOOR en bibliotheek. Op 1 en 3 februari houden we een literair festijn in CC het SPOOR, waar bezoekers kennis maken met poëzie en woordkunst. Je kan leerlingen contacteren via de poëzietelefoon of hen volgen op een literair parcours. Naast ‘Dag van het Woord’ hebben we tal van workshops en toonmomenten Muziek, Woord en Dans in het kader van 'Dag van de Academies’.

Wij luisteren naar jou

Evelien: “Het is belangrijk om onze activiteiten zo laagdrempelig mogelijk te houden. Op onze evenementen is iedereen welkom, ook mensen die niet thuis zijn in de wereld van kunst. We proberen zoveel mogelijk mensen te bereiken, door bijvoorbeeld expo’s in de Gentsestraat 9 (GS9), in te stappen in het MiA-tarief, kunstfabrieken voor scholen uit de buurt, sociaal en ecologische projecten op te zetten, vriendjesdagen en open atelierdagen te initiëren… En natuurlijk ook door onze prachtige tuin open te stellen voor buurtbewoners, een topplek om te vertoeven.”

Inge: “H.A.P. maakt er werk van in alle vestigingen – 13 over Harelbeke, Deerlijk en Kuurne – aanbod te hebben aan de basis. We wachten niet tot leerlingen naar ons komen, maar wij gaan zélf naar de scholen toe om ons voor te stellen. Bovendien gaan we na welke interesses er leven. Zo startten we met tapdans, musical, live studio electronics, DJ, singer-songwriter, hobo d’amore als nieuwe opties. We staan open voor reacties.”

Laat je verrassen

Evelien: “Laat je maar verrassen in onze academie, we overtuigen je wel om te blijven (knipoogt). Of je nu beroepshalve aan de slag wil met keramiek of je gewoon een leuke tijd wil beleven met schilderkunst, kom maar langs! Volg je passie, doe lekker waar je zin in hebt.” 

Inge: “Dat kan ik volmondig beamen. Heb je een passie, doe er dan iets mee en als het lukt ook professioneel. Mijn twee kinderen zijn daar goede voorbeelden van. Ik gaf hen de muziekmicrobe door. Het is zalig om te zien hoe ze zich uitleven in muziek, dat had ik nooit kunnen en al zeker niet willen tegenhouden.”

DAG VAN DE ACADEMIES, MAAR DAN ANDERS

Festival D’Academie van AHA! vindt plaats op zaterdag 24 februari 2024 van 13 tot 17 uur. Kom langs en laat je verrassen door de kunstateliers. Gratis evenement in de Tientjesstraat 4 in Harelbeke. 

www.academieharelbekeanders.be 

Dag van het Woord en Dag van de Academies van H.A.P. loopt van donderdag 1 tot zondag 4 februari 2024. Op donderdag is er Word is Out!, een avond vol woordperformers en literatuurtalenten in CC het SPOOR voor €7. Op zaterdag werkt H.A.P! mee aan Poëzie met kruimels en de proclamatie van de poëziewedstrijd. Verder is er een familievoorstelling, tal van performances en workshops in CC het SPOOR, maar ook in de academie en op andere locaties. 

www.dagvanhetwoord.be  

www.academiehap.be