High fivend naar school

SDG's

Waarom? 

Kent u het ook?  Het gevoel van twijfel om je kind al dan niet te voet of met de fiets naar school te laten gaan.  Hoeveel redenen kunnen we bedenken om hen niet te laten fietsen?  Te gevaarlijk?  Te donker?  Te slecht weer?  Veel ouders brengen hun kinderen met de auto naar school.  Op de momenten vlak voor en na schooltijd zorgt dit voor druk verkeer in de schoolomgeving.

 

Niet alleen zorgt dit druk verkeer voor onveilige verkeerssituaties in schoolomgevingen.  Uit het grootschalig burgeronderzoek naar de luchtkwaliteit Curieuzeneuzen bleek ook dat de luchtkwaliteit negatief wordt beïnvloed op plaatsen waar het verkeer vastloopt in de ochtend- en avondspits en lokale files ontstaan.  

Wat als er in de ideale wereld geen auto's in de schoolomgeving zouden zijn?   Betere luchtkwaliteit en een veiliger schoolomgeving.   Een illusie.  En toch.  Wat als iedereen zijn steentje zou bijdragen om minder met de auto aanwezig te zijn in de schoolomgeving.  We nemen de fiets! Of we komen te voet!  Zou jij je kind dan ook met een gerust(er) hart laten vertrekken? 

Wat?

Het stadsbestuur start het High five project in de centrum van de stad.  De centrumschool test het systeem dit schooljaar uit.  Op school en in de schoolomgeving zijn high five palen geplaatst langs de meest verkeersveilige schoolroutes.  Het systeem is eenvoudig, kinderen die te voet, met de step of de fiets naar school komen, kunnen met een high five op de palen langs het schooltraject punten sparen.  De gespaarde punten kunnen ze op school inruilen voor leuke beloningen.  Als het concept in de centrumschool aanslaat, kan het project uitgebreid worden naar andere scholen.

Digitaal platform

Wil je zelf eens neuzen op het platform? Ben je benieuwd waar de high five palen staan?  Klik dan op deze link (Werkt niet in IE).  Als je je adres invult, zie je naast de verkeersveilige route ook hoe lang je te voet en met de fiets onderweg zal zijn, hoeveel benzine je maandelijks bespaart, welke bijdrage je hiermee levert aan de CO2-reductie en hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit.  Leerlingen die een bandje hebben, kunnen inloggen op de pagina en komen op hun individueel platform terecht.

Resultaat

We willen kinderen met plezier op een duurzame manier naar school laten gaan.  We beogen hierbij dat kinderen meer gaan bewegen en zich goed in hun vel voelen. 

We willen een meer autoluwe schoolomgeving creëren en hopen op die manier een schoolomgeving te creëren met een betere luchtkwaliteit.

We willen met het project bijdragen aan het realiseren van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs)