Harelbeke is een propere stad en dat willen we natuurlijk zo houden. Met de juiste vuilnisbak op de juiste plaats maken we Harelbeke nog netter.

Dagelijks leveren onze medewerkers en sociale partner inspanningen om onze weireldstad proper en net te houden. Natuurlijk rekenen we ook op de medewerking van alle Harelbekenaren, wie in een propere stad wil wonen, moet daar ook zelf een inspanning voor doen. Wie afval produceert gooit dit in de vuilnisbak.

Straatvuilnisbakken zijn er enkel om voorbijgangers die buiten iets eten of drinken een service aan te bieden zodat ze snel hun klein verpakkingsafval kwijt kunnen. Dit blijkt in de praktijk helaas niet altijd door iedereen gerespecteerd. Afval wordt op straat gegooid en sommigen nemen zelfs afval mee van thuis om in een straatvuilnisbak te gooien. We zetten dan ook heel wat mensen en middelen in om vuilnisbakken te plaatsen, te legen en om zwerfvuil en sluikstort op te ruimen. Dit is een tijdrovende bezigheid die dagelijks heel wat arbeidsuren kost.

Vuilnisbakkenplan

Samen met Mooimakers en Imog starten we met een vuilnisbakkenplan. We maakten een inventaris van alle vuilnisbakken, elke bak kreeg een uniek nummer en we meten meerdere keren per jaar wat en hoeveel er in de vuilnisbak zit. Zo weten we dat de meeste vuilnisbakken vol zijn op het moment van de lediging.

Sluikstort rond de vuilnisbak komt bijna niet voor, wel is er regelmatig sluikstort in de vuilnisbak. Dat is jammer, want zo zamelt de stad heel wat huisvuil in en dat is niet de bedoeling. Huisvuil hoort thuis in de vuilniszak. Enkel afval dat je onderweg produceert, zoals een leeg blikje, een snoepverpakking of peuk mogen in een straatvuilnisbak. Zie je niet meteen een vuilnisbak staan, neem je afval dan mee naar huis. Samen zorgen we voor een proper Harelbeke.

Plaatsing en vermindering van vuilnisbakken

In Harelbeke staan er momenteel 161 vuilnisbakken. Enkele jaren geleden investeerden we als stad in nieuwere modellen van straatvuilnisbakken. Deze hebben een kleinere opening, om zo sluikstort te verminderen. Bovendien verminderden we het aantal vuilnisbakken op heel wat plaatsen. We spelen in op locaties en situaties in plaats van een willekeurige of gelijkmatige spreiding over heel Harelbeke. Dat betekent minder vuilnisbakken of een herlokalisering van bepaalde vuilnisbakken.

Het werkt ├ęcht

We zien aan de cijfers van zwerfvuil en sluikstort dat deze aanpak (minder vuilnisbakken, maar vuilnisbakken op doordachte plekken plaatsen) werkt. Straatvuilnisbakken zijn een effici├źnt wapen in de strijd tegen zwerfvuil. 

Meer info via milieu@harelbeke.be of 0800 21 202.