Huidig maaibeheer van de bermen

De bermen werden vroeger twee keer per jaar volledig gemaaid, zowel de vlakke kant als de beide schuine kanten. Het maaisel dat hierbij ontstaat, wordt telkens afgevoerd.

Vanaf 2022 is het bermbeheer aangepast. 

aangepast maaibeheer in functie van botanische diversiteit

Het tijdstip van maaien is zeer belangrijk. Bij voedselrijke graslanden, zoals bijna alle bermen in Harelbeke zijn, wordt bij voorkeur vroeg gemaaid voor meer botanische diversiteit. De tijdstippen zoals ze vroeger waren (de tweede helft van juni en laat in september) zijn dus minder aangewezen.

  1. De 1ste maaironde wordt dus best iets vroeger uitgevoerd om minder gras in de bermen te verkrijgen en meer bloemen.
  2. De 2de maaironde afstemmen op een latere maaibeurt is interessant voor de laatste nectar planten en de orchidee-soorten. Zaden worden in de september maand aangemaakt en zijn rijper als er in oktober wordt gemaaid. Door later te maaien zijn er meer en betere uitzaaiingen van inheemse planten en zeldzame orchidee-soorten.

     
advies gevolgd van natuurpunt en arnout zwaenepoel

De aanpassing komt er niet zomaar, maar op advies van Natuurpunt (Stef Boone, inventariseert al jaren vrijwillig de meest waardevolle bermen in de stad) en Arnout Zwaenepoel (auteur van onze wegbermbeheerplan en auteur van een handboek inzake bermbeheer). Dit zijn hun bemerkingen:

  • De klimaatwijzigingen maken dat bermen steeds vroeger gaan bloeien, waardoor een maaibeurt rond 15 juni (zoals vroeger) midden in de bloeiperiode valt. Een vervroeging van de eerste maaibeurt is, zeker bij de mooist bloeiende bermen, aangewezen.
  • De klimaatwijzigingen maken dat oktober steeds meer ook een belangrijke bloeimaand blijkt. Uitstellen van de tweede maaibeurt is ook bij de meest bloemrijke bermen sterk aangewezen.
  • De faunabemonsteringen laten zien dat een reeks typische oeversoorten als gewone engelwortel, grote kattenstaart, heelblaadjes, koninginnenkruid zeer belangrijk zijn voor ongewervelde dieren. Het vrijwaren van een eerste maaibeurt is vaak de beste oplossing voor deze slootoevers.
  • Wegbermbeheer moet ook op aspecten inzake fauna (ongewervelden) focussen, het maaien en 2 keer per jaar afvoeren van een compleet ecosysteem is nefast voor de biodiversiteit.

Nieuw maaibeeld tijdens de zomer

Maaien wordt beperkter tijdens eerste maaibeurt:

Er wordt een netheids- en veiligheidsboord (de vlakke berm en bermgrachtzijde als de gracht ook binnen de breedte van de maaibalk valt) gemaaid tijdens de eerste maaibeurt, dat wil zeggen de eerste 100 tot max. 150 centimeter van de berm. Zo blijft een aanbod bloemen staan dat waardevol is voor fauna en flora en blijft het tegelijk ook veilig voor alle mobiliteit. Tijdens de 2de maaibeurt wordt de totale oppervlakte gemaaid om geen ruigte (dooreengroeiend onkruid) te bekomen in de bermen. Het maaisel wordt steeds opgevangen en afgevoerd om te verschralen.

Bermbeheer tijdslijn
De nieuwe maaitijden
iepersestraat na maaien netheidsboord
De Iepersestraat
Eiktronk bermbeheer

In een aantal straten, zoals de Meersstraat, de Brugsestraat, de Beneluxlaan, de Keizersstraat, de Eikenstraat en Eiktronk zie je al mooie beelden van de bermen waar we naartoe willen. In deze straten is er sowieso een afwijkend maaibeheer, waardoor er vroeger en later gemaaid wordt.

Op de foto zie je een zomerbeeld van de berm in Eiktronk, met prachtige bloeiende bloemen.

SDGS

Voordelen

  • Extra biodiversiteit fauna en flora + meer bloemrijke bermen in de zomermaanden.
  • Minder maaien = minder droogteproblematiek bij recent aangeplante bomen = klimaatmaatregel.
  • Ook botanisch is dit een meerwaarde naar uitzaaien van zeldzame soorten toe. Rode-lijstsoorten en inheemse wilde planten zijn algemeen vroege groeiers en bloeiers waardoor ze makkelijker zaden kunnen verspreiden doordat zaden rijper kunnen worden = bloemrijke bermen.
  • Extra schuilmogelijkheden, meer en langer voedsel voor bijen, vlinders… = verhogen biodiversiteit.
  • Minder en anders bosmaaien rond bomen = schade vermijden aan bomen.

Welke bloemen vind je in onze bermen?

Boeket veldbloemen

Pluk alleen overvloedige bloemen en enkel wat je nodig hebt

Al die bloemenpracht is natuurlijk erg uitnodigend om een veldboeketje van te plukken. Net omdat bermen zo’n belangrijke functie vervullen, is het raadzaam om alleen te plukken wat in overvloed aanwezig is - en enkel wat je écht nodig hebt

Valt je oog op een prachtige maar eenzame bloem? Gun dat pareltje dan zijn verdere leven en kom volgend jaar nog eens terug. Misschien staan er dan al veel meer bloemen van die soort, omdat jij hen die kans gegeven hebt. In plaats van te beginnen oogsten, kan je ook gewoon genieten van wat je onderweg tegenkomt.