Stadsvernieuwing langs het water

Harelbeke ontstond langs de oever van de Leie. Nochtans zie je nu nauwelijks de Leie als je de stad binnenrijdt.

Hoe meer Harelbeke zich uitbreidde, hoe meer de stad zich organiseerde rond de Gentse baan. De Leie werd letterlijk weggestopt achter alle gebouwen en infrastructuur en werd een achterkant van de stad.

Met het stadsvernieuwingsproject hᴖaqua halen we de band met de Leie opnieuw aan en geven we de rivier de plaats die ze verdient. Het reorganiseren van het centrum rond de Leie biedt de kans om mooie publieke ruimtes en woonomgevingen te creëren.

Langs en op de Leie worden er nu en de komende jaren allerlei projecten ontwikkeld die er uiteindelijk voor zullen zorgen dat de stad een complete transformatie ondergaat. De verandering werd ingezet met de heraanleg van de kerkomgeving en de N43. De Leiewerken zorgen, samen met de heraanleg van het Marktplein en de andere stads- en woonontwikkelingen op beide oevers, voor een volledig vernieuwde stadskern.

Dit alles vind je samengevat in de algemene folder over de stadsvernieuwing.

Met de stadsvernieuwing krijgt elke plek een verschillende sfeer, met voor elk wat wils.

De kant van het centrum wordt een meer stedelijke oever, waar zachtjes de overgang naar de Leie gemaakt wordt. Langs de N43 zitten alle handelszaken en is er veel passage. De aaneengesloten bebouwing wordt hier en daar onderbroken voor een verbinding naar de Leie. Het Marktplein zorgt voor de breedste verbinding met de Leie en wordt een aangenaam plein dat langzaam overvloeit in de kade. Op deze kade is het contact met het water het grootst. Het Marktplein wordt het kloppend hart van de stad. Iedereen die houdt van de gezellige drukte van de wekelijkse markt of van een terrasje in de zon vindt er zijn gading.

Langs de Twee-Bruggenstraat krijgen we een iets rustiger sfeer, waar tussen de woongebouwen het groen komt piepen en waar je kan wandelen op een promenade langs de Leie. Je kan er het versluizen van de schepen op de Leie gadeslaan met de nieuwe ontwikkeling van Overleie op de achtergrond.

Overleie wordt meer zichtbaar en zal op die manier meer aansluiten bij de huidige centrumzijde. De bruggen tussen beide oevers nodigen uit om nieuwe omgevingen te verkennen. De oever langs Overleie wordt een stedelijk-landschappelijke oever, waar groen in al zijn vormen, van een groot park tot een smalle bomenrij, zich als een snoer door de verschillende projecten rijgt. Er is plaats voor erfgoed, natuur, ontspanning en wonen.

Hieronder vind je het project samengevat in 25 beelden.