Openbare verlichting (lichtplan)

In Harelbeke staan er ongeveer 5.300 lampen met een geïnstalleerd vermogen van ongeveer 467 kW.

Het stadsbestuur werkt met het oog op het verminderen van het energieverbruik net als de meeste gemeenten in West-Vlaanderen aan een intensieve bijsturing van de openbare verlichting. In 2014 werd daartoe een Lichtplan door de gemeenteraad goedgekeurd. Sinds 1 oktober 2015 wordt op alle gemeentewegen de openbare verlichting gedoofd op maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagavond van 23u30 tot 4u30. Het maatschappelijke leven is dan zo goed als stil gevallen en de kostprijs voor het energieverbruik van de openbare verlichting in deze periode staat niet in verhouding tot het beperkte functionele nut.

De gemeenteraad keurde in juli 2016 de tweede fase van ons Lichtplan goed. Daarbij werden landelijke lichtpunten in dun bevolkte straten met beperkte mobiliteit geselecteerd om definitief te worden gedoofd. Er werden 462 lichtpunten geselecteerd om te worden gedoofd. Onze netwerkbeheerder Infrax voerde deze opdracht uit tussen 1 september en 20 december 2016.

Het Lichtplan is een levend plan en wordt met regelmaat geëvalueerd. Het schepencollege evalueerde de invoering van fase 2 op 10 januari 2017. Op basis van deze evaluatie zullen ten opzichte van de initiële opdracht een aantal lichtpunten opnieuw worden ingeschakeld. Daarbij is vooral aandacht besteed aan de locatie van landelijke woonklusters, kruispunten en haakse bochten op landelijke wegen.

 Op de lichtpunten die in uitvoering van fase 2 zijn gedoofd tref je een sticker aan waarop wordt gemeld dat het lichtpunt is gedoofd in het kader van het Lichtplan van de stad Harelbeke. Je hoeft dus geen defect te melden aan netwerkbeheerder Fluvius (vroeger Infrax).

Je kan het Lichtplan en de aanpassingen op straatniveau hier raadplegen. In de in het zwart aangeduide straten zijn de lichtpunten gedoofd. De oranje R-symbolen duiden lampen aan die opnieuw zullen worden ingeschakeld, de groene R-symoblen duiden lampen aan die reeds opnieuw zijn ingeschakeld.

Lichtplan Harelbeke

De stad doet voor de ontwikkeling van openbare verlichting (ontwerp, aanleg, beheer, onderhoud en renovatie) in hoofdzaak beroep op de diensten van distributienetbeheerder Fluvius. Het plan is dan ook in nauwe samenwerking met Fluvius opgemaakt.

Raadpleeg de tekst over het lichtplan.