Is je dak geschikt voor een groendak?

Niet zeker of je dak geschikt is? Volg de checklist.

Plat of hellend

Je dak hoeft niet per se plat te zijn voor een groendak. Zolang je dak niet meer dan 45 graden helt, is een groendak mogelijk. Helt je dak meer dan 10 graden, dan is er wel een aangepaste opbouw nodig om je beplanting op zijn plaats te houden.

Soort dakbedekking

Neem een goede start en ga na of de dakbedekking in goede staat is. Het is van belang dat de bedekking waterdicht is en ook geen plantenwortels doorlaat. In principe kan een groendak op elke soort dakbedekking (roofing, PVC, EPDM). Daken met een metalen afwerking als zink en koper zijn niet geschikt. Ook golfplaten en geprofileerde sandwichpanelen zijn geen goede ondergrond.

Is je dak sterk genoeg?

Een sedum groendak is opgebouwd uit dunne lagen en weegt verzadigd met water 80 tot 100 kg/m². Elk degelijk geplaatst dak kan dit gewicht dragen. Een intensief groendak weegt 140 tot 600 kg/m² en vraagt een sterke dakconstructie. Ken je zelf de sterkte van je dakconstructie niet, dan kan een stabiliteitsingenieur dat wel voor jou inschatten.

Geïsoleerd of niet?

Of je dak nu geïsoleerd is of niet, een groendak kan op allebei. Bij de meeste daken ligt tegenwoordig de isolatie onder de dakafdichting en is een groendak erop geen probleem. Ligt de isolatie in tegendeel onder de dakconstructie in een geventileerde spouw, dan zal je je plannen voor een groendak moeten opbergen.

Hergebruik je regenwater?

Als je het regenwater dat van je dak afvloeit hergebruikt, dan zal er minder water afvloeien van je groendak. Het afvloeiende water zal ook licht verkleurd zijn. Verdunning met helder water van andere daken vermindert de verkleuring. Voor je toilet en een buitenkraan is dit water perfect bruikbaar. Zie je verkleurd water in je toilet niet zitten of wil je ermee wassen? Dan kan je nog altijd een filter met aktieve kool installeren.