Internationale samenwerking

JUMELAGES EN STEDENBAND

Het begrip ‘jumelage' ontstond na WO II. Een ‘jumelage' brengt de inwoners van twee steden over de grenzen heen met elkaar in contact. De aanvankelijke doelstelling van de toenadering tussen steden in Europa was om oude twisten en rivaliteit weg te werken. Harelbeke is gejumeleerd met Kinheim, Aire sur la Lys en Frydek Mistek. Daarnaast heeft onze stad in het kader van het Noord-Zuidbeleid een 'stedenband' met Eenhana.

Foto Kinheim

Kinheim

Sinds 1997 is Harelbeke verbroederd met het Duitse Kinheim. Kinheim ligt op 405 km van Harelbeke, niet zo ver over de Duitse grens, langs de oevers van de Moezel. Het wijndorp Kinheim en het daarbij horende Kindel is gelegen in een romantische hoek met bezienswaardige vakwerkhuizen, oude wijnhoven, maar ook een modern en gastvrij hotel, restaurants, pensions en vakantiewoningen.

Men kan er lange wandelingen maken in het prachtige en bosrijke landschap. Op de wijnflanken rijpen de druiven voor het bereiden van kwaliteitswijnen die door wijnkenners hoog gewaardeerd worden. Een folder over Kinheim kan u bekomen in de Infodienst of de dienst Toerisme.

Website: Kinheim

Contactpersoon: Inge Decock, inge.decock@harelbeke.be

Foto  copyright: Ludo Ostyn

Logo Aire sur la Lys

Aire sur la Lys (Frankrijk)

Sinds 2016 is er officiële jumelage met Aire-sur-la-Lys (Frankrijk). De stad (Ariën) heeft Vlaamse roots, een mooi laatmiddeleeuws karakter en ligt aan de Leie, die vanaf daar bevaarbaar is. Aire heeft, net als Harelbeke, Liederic de Buc (Forestier) als stichter. Het historisch centrum heeft een prachtig stadhuis en grote markt in Lodewijk XIV stijl en een Vlaams Renaissance tolhuis. Er is voldoende hotelaccomodatie en een paar goede eetgelegenheden. De afstand bedraagt ongeveer een kleine 100 km vanuit Harelbeke, en je kunt op reis ernaar  een stukje Frans Vlaanderen meepikken. In Aire is een nieuw fietsroutecircuit aangelegd, langs de Leieboorden en door het centrum en er is zeer recent een prachtig zwembad gebouwd. De jumelage met Harelbeke situeert zich vooral op cultureel en educatief gebied met talrijke uitwisselingen. In september zijn er les Andouilles feesten.

Website: www.ville-airesurlalys.fr

Contactpersoon: Hannelore Vanhaverbeke, hannelore.vanhaverbeke@harelbeke.be

Foto Frydek-Mistek

Frydek Mistek (Tsjechië)

Frydek Mistek is een Tsjechische stad niet zo ver van de Poolse grens. Via de contacten met de firma Vyncke die er een vestiging heeft, werd een samenwerkingsovereenkomst tussen Harelbeke en Frydek Mistek afgesloten. Tsjechië is een boeiend land dat een sterke economische groei kent. Frydek Mistek telt zo’n 50.000 inwoners en ligt in de streek van Moldavië. De insteek van de stedenband is vooral economisch. De regio van Frydek Mistek maakte een zware transitie door van zware industrie naar een veel meer gedifferentieerde economie. 3 Harelbeekse bedrijven hebben een vestiging in Tsjechië. Door differentiatie werd de werkloosheid in 10 jaar tijd van 16% teruggebracht naar minder dan 5%.

Website: www.frydek-mistek.cz

Contactpersoon: Marleen Vercruysse, marleen.vercruysse@harelbeke.be

Logo Eenhana - Harelbeke

Eenhana (Namibië) is partner voor stedenband

n november 2007 ondertekenden Eenhana en Harelbeke een Memorandum van Partnerschap & Samenwerking voor een periode van zes jaar.  Eenhana (uitgesproken énana) ligt in Noord-Namibië in de regio Ohangwena en op 80 km van een luchthaven te Ondangwa. De gemeente telt 26.000 inwoners. Het lokaal bestuur bestaat uit een vrouwelijke burgemeester en 7 verkozen raadsleden (3 vrouwen & 4 mannen). In de gemeente zijn 42 ambtenaren actief en werken op verschillende domeinen. Extra troeven voor Eenhana waren de aanwezigheid van het Rode Kruis (Rode Kruis Harelbeke is ook lid van de Noord-Zuid Raad) en de aanwezigheid van een bibliotheek. 

De stedenband heeft als doel kennis en ervaring te gaan uitwisselen tussen beide lokale besturen binnen diverse beleidsdomeinen. Meer info bij Noord-Zuid of de welzijnsdienst.

Website: Eenhana Town Council

Contactpersoon: Bren Derycke, bren.derycke@harelbeke.be