20231120 harelbeke zuidstraat 1 teaser

Op vandaag is de Zuidstraat een versteende straat met weinig groen of beleving. Er is gemengd verkeer van fietsers en gemotoriseerde voertuigen. De huidige weginrichting leent zich er toe om hoge snelheden te halen; een terugkerende bekommernis bij de bewoners.

Om het hoofd te bieden aan de uitdagingen die gepaard gaan met de klimaatverandering vormen we straten om tot klimaatrobuuste straten. Daarnaast is verkeersveiligheid ook altijd een essentieel uitgangspunt.

De projectzone strekt zich uit over de volledige Zuidstraat, een stukje Arendsstraat tot aan de Beeklaan en een stukje Beeklaan tot aan het Beekplein.

Wat doen we?

De leefbaarheid verbeteren door de straat klimaatadaptief in te richten. Dit zullen we doen door de straten groen in te richten, waterdoorlatende verhardingen aan te leggen, het hemelwater te laten bufferen + infiltreren in wadi’s, enz.

Zo wapenen we de bewoners in de toekomst tegen wateroverlast én verdroging, hittestress, onzuivere lucht,…

We stimuleren verbinding tussen mensen door ontmoetingsplaatsen te creëren en de omgeving aantrekkelijker te maken. Ook voorzien we verschillende zitbanken in grotere aaneengesloten groenzones.

Het rond punt maakt plaats voor een volwaardig kruispunt waardoor we heel wat ruimte creëren om een aaneengesloten groenzone te realiseren.

Het gebruik van fietsen in de stationsomgeving stimuleren door de straat als fietsstraat (Zuidstraat en Arendsstraat) in te richten en nieuwe fietsenstallingen te plaatsen. De fietsenstallingen worden gefinancierd door de NMBS.

We remmen de snelheid van het verkeer af door de rijweg iets smaller te maken, verkeersdrempels aan te leggen en asverschuivingen in de weg te voorzien.

Duurzame energie beschikbaar maken in de omgeving door een warmtenet aan te leggen. Verschillende appartementsgebouwen zullen aangesloten worden op het warmtenet. Dit warmtenet wordt ook doorgetrokken in de Deerlijksesteenweg om KMO-zone De Stip te voorzien van duurzame warmte. 

Ondergronds wordt het rioleringsstelsel in de Zuidstraat en omgeving grondig aangepakt. Dit kadert in de Europese richtlijn ‘Water’ en onze stedelijke beleidsdoelstelling ‘Schoon water en sanitatie’. Het gemengde rioleringsstelsel wordt volledig gescheiden in samenwerking met Fluvius. Verschillende nutsleidingen (elektriciteit, gas en telecom) worden voorafgaand aan de infrastructuurwerken eveneens vernieuwd.

20231120-harelbeke-zuidstraat 2

Plannen: voorontwerp Zuidstraat

Plan Infra Zuidstraat 02

Infomarkt

Op 22 november 2023 vond een infomarkt plaats in CC het SPOOR. Meer dan 100 buurtbewoners kwamen langs om uitleg over de plannen te krijgen en opmerkingen te geven. 

Bekijk de presentatie van de infomarkt

Raadpleeg de gestelde vragen en antwoorden

Fasering

De werken worden gespreid over 3 fases om de hinder voor bewoners in de projectzone zo klein mogelijk te houden. Onvermijdelijk zal er hinder voor de bewoners zijn tijdens de werken maar in samenspraak met het coördinatiebureau van de stad, de aannemer, de politie en de dienst mobiliteit zal een hinderplan uitgewerkt worden.

Alle bewoners binnen de projectzone worden nog ruim vóór de start van de werken nog eens uitgenodigd op een infomoment waar hinder, fasering en omleiding besproken zal worden.

Raadpleeg de fasering

Projecttype                                      

Infrastructuurwerken

Ligging

Zuidstraat-Arendsstraat-Beeklaan

Opdrachtgever

Fluvius en Stad Harelbeke

Studiebureau

Sweco

Hoofdaannemer

NTB

Start werken

NTB

Einde werken

NTB

 

Contact: coordinatiebureau@harelbeke.be