Publieksmoment Gaverbeek op 23 augustus

Gaverbeek

De Gaverbeek herademt

Eind 2018 gingen de stad Harelbeke, intercommunale Leiedal en de Vlaamse Milieumaatschappij aan de slag om de beek weer zichtbaar te maken vanaf het provinciale domein De Gavers tot de Collegewijk. Een ‘open’ Gaverbeek zal de belevingswaarde voor iedereen, inwoners en passanten, flink verhogen. Het project gaat nu een nieuwe fase in. 

In een uitgebreid participatief ontwerptraject werden conceptplannen opgemaakt. Die zetten de belangrijkste lijnen van het project uit, zoals aandacht voor vlotte en veilige verbindingen voor wandelaars en fietsers, speelprikkels voor de jeugd, het klimaatbestendig maken van de beekvallei… Het zijn principeplannen die nu worden uitgewerkt tot uitvoeringsplannen. Daarvoor werd dit voorjaar studiebureau Evolta Engineers aangesteld, die de uitwerking zal doen op basis van een technisch haalbaarheidsonderzoek. 

Ook het verplichte archeologische onderzoek is opgestart. Deze zomer worden proefsleuven gegraven om archeologische sporen te vinden en te waarderen. Afhankelijk van wat het proefsleuvenonderzoek oplevert, zal worden beslist of er uitgebreider moet worden gegraven om de eventuele vondsten veilig te stellen. Om de overlast tot een minimum te beperken, gebeuren de werken gefaseerd en zal het terrein tijdelijk worden hersteld. Het archeologische onderzoek wordt na afloop samengevat in een archeologienota, want die heb je nodig om uiteindelijk een omgevingsvergunning te krijgen. 

Gaverbeek

Sinds de start van het participatietraject in 2018 werden al heel wat watertjes doorzwommen. Zo konden geïnteresseerde Harelbekenaren hun mening kwijt tijdens een fietstocht langs de Gaverbeek, wekten ze de ingekokerde beek tijdens een wandeling met jalonstokken opnieuw tot leven, en sleutelden ze op een participatiecafé aan een levendige maquette. De belangrijkste aanbevelingen? Een plek voor ontmoeting, een fiets- en wandelverbinding, een autoluwer Kollegeplein, enzovoort. Heel wat van die aanbevelingen zijn in het uiteindelijke ontwerp terug te vinden.

Een paar concrete voorbeelden:

  • Op de suggestie om De Gavers tot in de wijk te brengen werd ingespeeld door de beek tot aan de Stasegemsesteenweg open te leggen, en zo voor een optimale verbinding tussen de woonwijk en het provinciale domein te zorgen.
  • Enkele bruggetjes zorgen er voor dat de snelle doorsteken in de Collegewijk - ondanks het openleggen van de beek - behouden blijven.
  • De paden en hellingen zijn zo aangepast dat ook rolstoelgebruikers volop van de beek en het aangelegde groen kunnen genieten.

Zicht op de toekomst

Iedereen die de plannen wil inkijken, kan dat. Via de link pagina kan je in 3D door het ontwerp wandelen. De eerste voorbereidingen gaan in 2023 van start: het verplichte archeologische onderzoek, het aanstellen van een studiebureau, het aanvragen van de nodige vergunningen, enzovoort. 

Publieksmoment op 23 augustus 2023

In augustus houden we tijdens de graafwerken een publieksmoment. De inwoners kunnen dan zelf zien hoe de werken verlopen en meer te weten komen over het archeologische onderzoek. Nieuwsgierigen zijn welkom op 23 augustus tussen 12.30 en 16.30 uur ter hoogte van de KSA-lokalen.  

Ga virtueel op wandel

Benieuwd naar de plannen? Bekijk ze via de link hieronder in 360°.

Bekijk hier de 3D-modellen