Een nieuwe Hogebrug

Banner Hogebrug

Om vrachtschepen met drie lagen containers door te laten, is op de hele Leie een vrije hoogte van 7 meter nodig over een breedte van 35 meter. De twee bruggen in Harelbeke voldoen niet aan die vereisten.

De Kuurnebrug, stroomopwaarts van de sluis, wordt verhoogd. Dat levert tegelijk de mogelijkheid om de aansluitende wegen opnieuw in te richten: de hellingen van de Tweebruggenstraat en de Vlasstraat worden hierdoor minder steil. Voor de Hogebrug, stroomafwaarts van de sluis, is verhoging niet mogelijk. Deze brug is ondertussen vervangen door een nieuwe boogbrug (conform de bepalingen van de Vlaams Bouwmeester).

Hogebrug samengevat  

  • De brug is breder in het midden.

  • Er zijn zitbanken op de brug zodat mensen kunnen genieten van het uitzicht. Het is een belevingsbrug, een stadsbalkon.

  • De aanloophellingen naar de brug zijn langer en dus minder steil.

  • De brug sluit aan op de verlaagde kades. Over de kades: Dit wordt een mooie plek om te wandelen. Je kan langs het water doorlopen tot aan de Markt.  Er is ruimte voor winkels langs de kaaien.

Afbraak en heropbouw  

De brug werd in februari 2015 afgesloten voor alle verkeer en afgebroken. Dit filmpje toont de hele afbraak.


De nieuwe Hogebrug van Harelbeke werd in verschillende stukken voorbereid door Aelterman in hun werkplaats in Gent.

Eind 2015 kwamen alle aparte stukken per schip van Gent naar Harelbeke, waar ze op de kaaimuur bij Geldof aan elkaar gelast werden tot een volwaardige brug. Hieronder kan je het filmpje over de montage en de laswerken bekijken.

Spectaculaire installatie Hogebrug op zaterdag 23 januari 2016

Op zaterdag 23 januari 2016 werd de brug ‘ingezwommen’. Dit wil zeggen: per boot of op ponton naar de juiste positie gevaren.

Het spectaculaire manoeuvre nam een volledige dag in beslag. 

Werkzaamheden startten al om 6 uur ’s ochtends. 

De talrijke kijklustigen konden via toegankelijke zones de reis live beleven. De Vlaamse Waterweg nv schonk alle toeschouwers een drankje en een warme wafel aan tearoom De Hoge Brug.

Feest: Opening!

De Vlaamse Waterweg nv en Stad Harelbeke werkten samen met het Harelbeekse verenigingsleven en de lokale handelaars om er op 17 juni een feest van te maken voor jong en oud. Muzikaal vertier, hapjes en drankjes, een boottocht voor de kinderen en een officieel moment maakten de dag compleet.

De feestelijke opening lokte zo’n 1000 inwoners naar de nieuwe Hogebrug. De lokale handelaars van Overleie schonken de aanwezigen drank, frietjes, hamburgers en taart. De Harelbeekse fanfare en de Kuurnse harmonie vertrokken elk vanuit een andere richting en kwamen elkaar tegen op het hoogtepunt van de brug. De brandweer van Harelbeke zorgde voor een spectaculaire ‘doop’.