Beeldambassadeurs

Wat houdt het project 'beeldambassadeurs' in?

Het fotografieproject 'beeldambassadeurs' is een participatie met inwoners, bezoekers, toevallige passanten of tewerkgestelden in Harelbeke om samen Harelbeke in beeld te brengen. Harelbeke heeft veel te bieden als stad, maar we beschikken soms over weinig beeldmateriaal om met deze troeven te kunnen uitpakken.

Wat is de werkwijze?

Wij sturen maandelijks een mail met fotografiethema’s (maar uiteraard zijn alle foto’s welkom, ook die buiten de thema’s). Mail ons jouw foto(‘s) door via beeld@harelbeke.be of dien je foto’s in op deze pagina. Eenmalig of meerdere keren, het engagement kies je volledig zelf.

Wat krijg je terug?

Mensen die zich inschrijven kunnen rekenen op erkenning en exclusiviteit: 

 • Naamsvermelding bij elke foto
 • Het gebruik van foto’s in papieren publicaties als hblad, toeristische brochures, affiches, flyers, banners...
 • Het gebruik van foto’s in digitale publicaties als sociale media, de website, digitale nieuwsbrieven...

Bovendien maak je ook kans op:

 • Gratis toegang tot evenementen, backstagepas, primeurs of extra's (bijvoorbeeld drankkaart of eetbonnen)
 • Een uitnodiging op bijzondere en exclusieve plekken in de stad en openingen van nieuwe plaatsen

Privacy

De stad Harelbeke behandelt je persoonsgegevens met respect voor je privacy. We volgen hiervoor de Algemene Verordening Gegevensbescherming (General Data Protection Regulation of GDPR) en de Belgische privacywet. Door je in te schrijven, verklaar jij je akkoord met de verwerking van je persoonsgegevens volgens onze privacy policy

Maximaal 5 bestanden.
64 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, bmp, zip.
Meer informatie

WAT DOEN WE MET JE FOTO’S?

De doorgestuurde foto’s kunnen door de stad Harelbeke gebruikt worden voor informatieve en promotionele publicatie, zowel online als offline. De stad behoudt zich het recht om op de verzamelde afbeeldingen een fotoredactie uit te voeren. De foto's worden ook opgenomen in het fotoarchief van de stad Harelbeke en kunnen gebruikt worden in de communicatiekanalen zoals de website, nieuwsbrieven, perscommunicatie, brochures…

De foto’s zullen nooit gebruikt worden in politieke campagnes en stad Harelbeke onthoudt zich van publicatie van beeldmateriaal dat kwetsend of aanstootgevend kan zijn naar algemeen aanvaarde maatschappelijke en wettelijke normen.

AUTEURSRECHT

Als fotograaf beschik je steeds over het auteursrecht over je foto’s.
Door lid te worden van de beeldambassadeurs ga je er mee akkoord dat we je foto’s publiceren en opslaan. Je kan hiervoor geen vergoeding vragen. 

PORTRETRECHT

Is er geen sprake van een opdracht, dan kan de geportretteerde zich alleen tegen openbaarmaking verzetten als hij daarbij een redelijk belang heeft. Bijvoorbeeld uit privacy-overwegingen of het belang om niet publiekelijk belachelijk gemaakt te worden. Als de wijze van afbeelding schadelijk kan zijn voor de geportretteerde kan hij zich eveneens tegen openbaarmaking verzetten. Hierbij wordt afgewogen welk belang zwaarder weegt: het recht op privacy of het recht op vrije meningsuiting.

Ook commerciële belangen tellen mee. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om het portret te gebruiken voor reclame als hiervoor geen toestemming is gegeven. Dit geldt niet alleen voor bekende persoonlijkheden, maar voor iedereen...

Overzichtsfoto's die gemaakt zijn op het publieke domein of tijdens publieke manifestaties (bv. activiteiten, festivals, fuiven, ...) worden niet als een overtreding van het portretrecht beschouwd, tenzij ze duidelijk op één of enkele personen focussen. Maar zelfs dan kan iemand die zich herkent op de foto en daar niet mee akkoord is zich beroepen op zijn recht op privacy om te eisen dat de foto in kwestie niet langer gebruikt wordt en vernietigd wordt.
 
 • Als mensen eerder toevallig op een foto staan, bijvoorbeeld op een algemeen sfeerbeeld dan is er doorgaans geen probleem. Toch kan iemand die zichzelf herkent op de foto vragen om de afbeelding te verwijderen.
 • Is iemand het hoofdonderwerp, dan heb je in alle gevallen toestemming nodig om de foto te publiceren. Wil je dus portretten maken dan vraag je als fotograaf de toestemming voor publicatie.
 • Voor minderjarigen is de toestemming nodig van de ouders of voogd. Zij kunnen immers zelf geen toestemming geven over het gebruik van hun foto.

Enkele tips:
 
 • Vermijd in elk geval foto’s van mensen in kwetsbare of gênante situaties.
 • Zou je het zelf niet fijn vinden om in dezelfde positie op een foto te staan, gebruik de foto dan niet.
 • Vraag als je iemand hebt geportretteerd of wanneer je het gaat doen de toestemming voor het gebruik van de foto’s en leg uit waarvoor je de foto’s zal gebruiken.

Meer informatie? https://overheid.vlaanderen.be/communicatie-portretrecht

 
Wil je toegevoegd worden aan de mailinglijst?
Dan word je automatisch op de hoogte gehouden van alle foto-opdrachten.