Indexering forfaitaire kostenvergoeding vrijwilligers 2024

Gepubliceerd op Dinsdag 16 januari 2024
kostenvergoeding

Naar jaarlijkse gewoonte wordt de forfaitaire kostenvergoeding voor vrijwilligers geïndexeerd op 1 januari. De maximabedragen voor 2024 zijn bekend.

  • De gewone forfaitaire kostenvergoeding bedraagt in 2023 max. 41,48 euro per dag met een maximum van 1.659,29 euro/jaar.
  • Het jaarmaximum voor de verhoogde forfaitaire kostenvergoeding (artikel 12 van de wet)bedraagt dit jaar 3.047,43 euro, het dagmaximum is 41,48 euro.

Deze bedragen mogen niet overschreden worden. Indien dit gebeurt wordt niet enkel het totale ontvangen bedrag belastbaar, maar is men ook geen vrijwilliger.

Ontvangt elke vrijwilliger een forfaitaire kostenvergoeding?

Elke organisatie bepaalt zelf of de vrijwilliger een kostenvergoeding ontvangt of niet.

De meeste verenigingen binnen Harelbeke betalen geen forfaitaire kostenvergoeding aan hun vrijwilligers.
Ook binnen de stadsdiensten van stad Harelbeke wordt in de meeste gevallen geen kostenvergoeding uitbetaald. De vrijwilligers worden op andere manieren gewaardeerd voor het mooie werk dat zij doen voor de stad en de Harelbekenaren.

Wat is een kostenvergoeding?

Een kostenvergoeding is geen prestatievergoeding. Vrijwilligerswerk is niet bedoeld om iets bij te verdienen.
Wanneer een organisatie ervoor kiest om een kostenvergoeding te geven, dan dient deze om de werkelijk gemaakte kosten te vergoeden die een vrijwilliger maakt om het vrijwilligerswerk te kunnen uitvoeren.
Het kan gaan om een kilometervergoeding, een reële of forfaitaire vergoeding.

Wat is het wettelijk bedrag voor de kilometervergoeding?

De Km-vergoeding die nu van toepassing is bedraagt 0,4269 euro/Km (dat is de Km-vergoeding voor de periode van 1 januari tot en met 31 maart 2024).