Werken in de kinderopvang

Heb je een hart voor zorg én voor kinderen? Wil je hen de eerste stapjes in de wereld helpen zetten? Dan is een job in de kinderopvang echt iets voor jou! Met behulp van jouw betrokkenheid en zorgen kan elk kind zich in zijn eerste, belangrijke levensjaren volop ontwikkelen.

Hoe klein ze ook zijn, hun tedere lachjes doen je smelten.Voordelen

Wat deze job speciaal maakt is de kindjes zien groeien en ontdekken. Het is zo boeiend om aan de zijlijn toe te kijken hoe kindjes met elkaar omgaan. Dat geeft mij een gelukkig gevoel. Ook de nieuwe dingen die kindjes uitproberen toveren een lach op mijn gezicht. Kindjes die bij het onthaal zo blij zijn om je te zien, dat ze zich vertrouwd bij je voelen. Ouders die hun dankbaarheid tonen omdat je er bent voor hun grote schat. Ouders helpen met tips als ze dat willen. Geen enkele dag is hetzelfde.

De liefde die je krijgt van de kindjes is hartverwarmend.De kinderopvangsector is een essentiële sector binnen het welzijnsveld. We zorgen enerzijds voor kwaliteitsvolle kinderopvang zodat ouders met een gerust hart hun kind aan ons kunnen toevertrouwen en zelf kunnen gaan werken of een opleiding volgen. Anderzijds willen we elk kind de best mogelijke start geven door veel ontwikkelingskansen aan te bieden en bij te dragen aan hun welbevinden. De eerste 1.000 dagen van een kind zijn op veel vlakken belangrijk voor het latere leven en daarin zijn wij van groot belang.

Wanneer je het vertrouwen van de ouders won krijg je ontzettend veel dankbaarheid en waardering terug. Daarnaast krijg je ook veel liefde en knuffels van de kindjes zelf.

Als onthaalouder kan je jouw dag zelf organiseren en sta je er toch nooit alleen voor. Heb je twijfels, problemen of gewoon zin in een toffe babbel? Het lokaal overleg kinderopvang, collega-onthaalouders of dienstverantwoordelijk DVO staan steeds voor je klaar. Werk je liever samen? Dan kan je ook aan de slag als samenwerkende onthaalouder. Op die manier werk je samen met een collega op één locatie.

Als je twijfelt om te starten in de kinderopvang en je hebt een groot hart voor kinderen, dan kunnen we maar één ding zeggen: DOEN! Je krijgt er zo veel voor terug.

 

Ik koos voor een job in deze sector omdat ik het belangrijk vind dat kinderen zich goed en gelukkig voelen.

Als kindbegeleider kan je hieraan bijdragen.Kwaliteiten

Als kindbegeleider ben je zo veel meer dan alleen iemand die zorgt voor de kinderen. Je beleeft de eerste 1000 dagen van het kind van dichtbij. Je stimuleert hen in verschillende activiteiten, je werkt mee aan hun ontwikkeling op verschillende gebieden. Je bent het aanspreekpunt voor de (groot)ouders. Kortom: het is een uiterst boeiende job.In de kinderopvang staan tien basiskwaliteiten op de voorgrond. Herken jij jezelf in deze kwaliteiten?

 • Kindervriend

  Je houdt van baby’s en peuters. Je kijkt ernaar uit om hen de eerste stapjes in het leven te helpen zetten. Je voedt hen op en leert hen dingen bij.

 • Kwaliteitsbewaker

  Voor jouw kindjes is alleen het allerbeste goed genoeg. Samen met de ouders en de Organisator Gezinsopvang doe je er alles aan om de opvang zo goed mogelijk te laten verlopen.

 • Organisatietalent

  Wie komt er? Wat ga je doen? Wat heb je nodig om het eten te maken? Je plant graag en goed. Je organiseert de dag zodat de kindjes op tijd eten en slapen.

 • Respectvol

  Je hebt je eigen mening over opvoeding, maar houdt ook rekening met de wensen van ouders.

 • Huiselijk

  Je werkt graag van thuis uit en vindt het fijn werk en privé te combineren. Als de kindjes er zijn, krijgen ze al jouw aandacht!

 • Creatief talent

  Je speelt graag, vertelt gekke verhalen en vindt al eens een spelletje uit. Zingen, dansen, knutselen met wegwerpmateriaal doe je graag. Topentertainment!

 • Geduldig

  Je biedt troost waar nodig. Als twee kinderen als eens ruzie maken los jij dat in één wip op.

 • Sociaal

  Je kan goed met mensen omgaan. Ouders die je om uitleg of raad vragen vind je geen probleem. Ouders én kinderen kunnen steeds bij jou terecht met problemen of vragen.

 • Geheimhouder

  Shttt. Je houdt informatie die ouders of kindjes je toevertrouwen als de beste voor jezelf. Privacy, baby!

 • Leergierig

  Je leert graag bij. Je gaat met plezier op zoek naar een interessante opleiding. Een infoavond over zindelijkheidstraining? Babymassage? Jij bent als eerste ingeschreven.

   

Interesse?

Ben je geprikkeld om aan de slag te gaan in de kinderopvang, maar weet je niet meteen hoe hieraan te beginnen? Contacteer dan gerust één van onderstaande instanties.

Die waardering die je krijgt van ouders doet deugd.Aansluiten als onthaalouder bij een organisator kinderopvang in Harelbeke:

Nadat ik zelf zwanger was koos ik ervoor om thuis te blijven om zelf voor mijn kind te zorgen.

Zo werd ik onthaalmoeder.

 

Liever als zelfstandige of als begeleider in de kinderopvang aan de slag?

Meer info