In september 2015 werden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDGs) formeel aangenomen door de algemene vergadering van de VN met Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling. Gedurende de komende jaren moeten 17 SDGs, die gekoppeld worden aan 169 targets, een actieplan vormen om de mensheid te bevrijden van armoede en de planeet terug op de koers richting duurzaamheid te plaatsen. Deze doelen die één en ondeelbaar zijn reflecteren de drie dimensies van duurzame ontwikkeling: het economische, het sociale en het ecologische aspect.

Deze doelen vormen een unieke fusie van twee mondiale agenda’s: duurzame ontwikkeling en ontwikkelingssamenwerking. De nadruk van deze agenda ligt op ‘universaliteit’, wat betekent dat de implementatie niet enkel in het Globale Zuiden moet gebeuren maar over de gehele planeet. Stad Harelbeke en Eenhana Town Council ondertekenden de engagementsverklaring om hun actieve bijdrage te leveren aan het verwezenlijken van deze doelen.

Harelbeke zou geen ‘Oarelbeke Weireldstad’ zijn als deze ‘weirelddoelen’ geen deel zouden uitmaken van het beleid. Hoe de SDGs in realiteit worden omgezet kan je hier lezen.