Moleneiland

Het moleneiland

Het moleneiland is een uniek plekje in Harelbeke, ideaal om er als fietser of wandelaar even te pauzeren en te genieten van al wat er te zien is. Vergeet je fototoestel niet want je kan er een Titanic-waardige foto maken op het uitsteekpunt over het water. Of zoek het hoger op op het uitkijkplatform dat ooit het oude hefportiek was van het sluizencomplex. Je hebt er een uitstekend zicht op de Leie, de vernieuwde Leieboorden, de sluis, de vistrap, en meer.

Bron: Toerisme Leiestreek vzw

Oude Sluis Harelbeke

HEFPORTIEK ALS LANDMARK OP MOLENEILAND

De noordelijke tip van het Moleneiland biedt een goed zicht op de stuw, de sluis en op het verderop gelegen centrum van Harelbeke. Het is de uitgelezen plek om een uitkijkpunt te creƫren. Het oude hefportiek verdween bij de vernieuwing van de sluis. Door deze markante constructie om te bouwen tot een uitkijkplatform en ze te verplaatsen naar de tip van het Moleneiland, blijft dit landmark toch behouden.

 Dit hefportiek bediende de oorspronkelijke stuw, die in 1972 in gebruik werd genomen. Een stuw is een waterbouwkundige constructie die via schuiven en kleppen de stand van het water regelt om wateroverlast of droogte te vermijden. De schuiven van de oude stuw werden via kabels en een motor bediend vanuit het hefportiek. De oude sluis beschikte eveneens over een hefportiek om de hefdeur van de sluis te bewegen.

Het hoger gelegen platform is een ideale uitkijkpost voor bezoekers om van hieruit de werking van de sluizen te bezichtigen, een blik te werpen op de vispassage of de omgeving te bekijken. Een ruime trappenpartij aan de voet van het hefportiek geeft vanaf de kade toegang tot een verlaagd plein aan het water. Zo komen bezoekers tot vlakbij het water, op de plek waar de Leie en de oude Leiearm samenstromen.