Aanbod en activiteiten Huis van het Kind

VOLLEDIG NAJAARSPROGRAMMA

Wil je graag de volledige programmatie nalezen?

De volledige najaarsprogrammatie van Huis van het Kind kan je ook makkelijk downloaden of in de brochure nalezen. 

LOKAAL LOKET KINDEROPVANG

Heb je hulp nodig bij het vinden van kinderopvang?

Huis van het Kind Harelbeke helpt je graag op weg in jouw zoektocht naar kinderopvang.
Elke 1ste en 3de donderdagnamiddag van de maand kan je op afspraak langskomen in het Huis van Welzijn, Paretteplein 19 te Harelbeke.  
Een afspraak maken kan via huisvanhetkind@harelbeke.be of 056 735 192.

HvK_Zitdag_groeipakket

MAANDELIJKSE ZITDAG GROEIPAKKET

Vanaf september 2022 kan je elke laatste dinsdagvoormiddag van de maand langskomen tijdens onze zitdag in samenwerking met de uitbetalingsactoren Groeipakket. Hier kan je terecht met al je vragen over het Groeipakket, zoals het aanvragen van je startbedrag, vragen rond de sociale toeslag, zorgtoeslag, enzovoort. Iedere zitdag zal een andere uitbetalingsactor van het Groeipakket langskomen. De zitdagen vinden plaats in Huis van Welzijn: Paretteplein 19 in  Harelbeke.

Deze zitdagen zijn gratis. Het maken van een afspraak is niet verplicht. 

Je kan vrij langskomen op volgende momenten telkens tussen 9u en 12u:

  • Dinsdag 27 september 2022
  • Dinsdag 25 oktober 2022
  • Dinsdag 22 november 2022
  • Dinsdag 27 december 2022

LEZING BRUNO VANOBBERGEN

Het kind: (g)een handleiding: 

Op donderdag 27 oktober 2022 om 20u organiseert Huis van het Kind een lezing van spreker Bruno Vanobbergen in Jeugdcentrum TSAS Harelbeke.  Bruno Vanobbergen vertelt als vader van drie kinderen, pedagoog, voormalig kinderrechtencommissaris en algemeen directeur van het Vlaams Agentschap Opgroeien over zijn nieuwste boek 'Het kind. (G)een handleiding'. Het boek gaat over de verschillende aspecten van opvoeding, de verantwoordelijkheid van de ouders en het recht doen aan het kind.

Een kind brengt namelijk heel wat teweeg en roept voor ouders vele vragen op: "Kan ik dit wel? Waaraan ben ik begonnen?". Antwoorden op deze vragen moeten er komen want als ouders zijn we persoonlijk verantwoordelijk. Wat betekent deze verantwoordelijkheid en wat wil/kan je voor je kind betekenen?

Opvoeden gaat niet alleen over het begeleiden van het kind, maar ook over onszelf als volwassene. Het is zowaar een oefening in een mooier mens worden. Het uitgangspunt van deze lezing is dat er geen handleiding bestaat voor opvoeden. Zo worden tijdens deze lezing gevoelens van herkenning en vervreemding, van plezier en ongemak,... gedeeld.

Hoe deelnemen? 

  • De lezing is gratis. 
  • Graag vooraf inschrijven via deze link
  • Locatie: JC TSAS, Twee Bruggenstraat 30 in Harelbeke.  De lezing kan digitaal doorgaan, indien de coronamaatregelen fysieke bijeenkomsten niet toelaten. 
HvK_speelpretmobiel

SPEELPRETMOBIEL

Tijdens het najaar van 2022 komt de speelpretmobiel opnieuw naar je toe! In oktober en november zullen wij met onze speelpretmobiel neerstrijken in de Masteluinstraat en in de Arendswijk. Kinderen kunnen gebruikmaken van het speelmateriaal dat aanwezig zal zijn terwijl Huis van het Kind Harelbeke en haar partners de (groot)ouders graag leren kennen en wat meer wegwijs maken in hun aanbod.

De speelpretmobiel staat telkens klaar van 14u tot 16u. Bovendien is dit alles volledig gratis! Dit is een initiatief van Huis van het Kind Harelbeke in samenwerking met Huis van Welzijn Harelbeke.
 

Locaties najaar 2022: 

  • 12 oktober 2022 - Speelplein Masteluinstraat (Stasegem)
  • 16 november 2022 - Arendswijk (speelplein Broekplein)

BOEKSTART

Het Huis van het Kind Harelbeke, met het consultatiebureau als partner, en de bibliotheek van Harelbeke hebben de handen in elkaar geslagen om het project boekstart uit te werken in Harelbeke. Ouders van jonge kinderen krijgen sinds oktober 2015 tweemaal gratis een pakket met boekjes; eenmaal bij Kind en Gezin op het consult van zes maanden en eenmaal in de bibliotheek als hun baby vijftien maanden is.

Wat is boekstart?

Boekstart is een project van Stichting Lezen in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen, Kind & Gezin en de bibliotheek. Boekstart wil ouders met hun kleine kinderen laten genieten van boeken. Met de gratis boekenpakketten willen we tonen dat voorlezen leuk is en zeker niet moeilijk hoeft te zijn; iedereen kan voorlezen en samen geniet je nog meer van een boek!

Voor wie?

Ouders van jonge kinderen krijgen op verschillende momenten tijdens de voorschoolse leeftijd een boekenpakket en informatie over voorlezen en de bibliotheek cadeau. Zo willen we ouders aanmoedigen om hun kinderen zo vroeg mogelijk boekjes én de bibliotheek te laten ontdekken. Want kinderen die al vroeg kennismaken met boeken blijken taalvaardiger, kunnen sneller lezen en beter rekenen. Ze lezen ook bovendien graag! Samen in een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren kennen, verhaaltjes vertellen en beluisteren, haalt de band tussen ouders en kinderen aan. Het is 'quality time', goed voor een levenslange herinnering aan warme momenten en geborgenheid. Dus, geniet samen met je kinderen van een boek en geef ze een vliegende start. Want wat je vroeg leert, leer je voor het leven!

Concreet

Boekstart zorgen ervoor dat jonge gezinnen vanaf oktober op twee momenten boeken krijgen, samen met nuttige informatie over voorlezen. Als ouders met hun baby van zes maanden naar het consultatiebureau van Kind en Gezin gaan, krijgen ze het babypakket: twee boekjes en een brochure met informatie over voorlezen en over de bibliotheek in een handige draagtas. Het ene boekje is een knisperboekje: ideaal voor de allerkleinsten. Ze voelen immers graag en kunnen spelenderwijs boeken leren kennen. Het tweede boekje is een kartonboekje. Dit boekje vinden kindjes van ongeveer een jaar heel erg leuk!

Als ouders op consult gaan met hun peuter van vijftien maanden, krijgen ze een uitnodiging om een peuterpakket op te halen in de bibliotheek. Ook in dat pakket zitten twee boeken en een brochure vol informatie en tips in een draagtas. Dit is ook het ideale moment voor ouders en hun baby’tje om de uitgebreide collectie babyboekjes en de vernieuwde babyhoek in de bib te bewonderen!

De bibliotheek

De bib groeit met je mee, je hele leven lang. In welke fase van je leven ook: in de bibliotheek vind je wat je zoekt. In de bibliotheek wordt je baby, peuter of kleuter gratis lid, ook als je zelf geen lid bent! Je vindt er een schat aan boeken die je bovendien gratis kan lenen. Zelfs voor de allerkleinsten heeft de bib wat te bieden! Bovendien is onze babycollectie heel erg uitgebreid en hebben we nu ook een gezellige babyhoek, speciaal voor de allerkleinsten!