Aanbod en activiteiten Huis van het Kind

VOORJAARSPROGRAMMA

Wil je graag de volledige programmatie in één brochure nalezen?
Bekijk deze dan hieronder. 

HvW_Opvang Vlaanderen

LOKAAL LOKET KINDEROPVANG

Heb je hulp nodig bij het vinden van kinderopvang?

Huis van het Kind Harelbeke helpt je graag op weg in jouw zoektocht naar kinderopvang.
Elke 1ste en 3de donderdagnamiddag van de maand kan je op afspraak langskomen in het Huis van Welzijn, Paretteplein 19 te Harelbeke.  Een afspraak maken kan via huisvanhetkind@harelbeke.be of 056 735 192.

HvW_zitdaggroeipakket

MAANDELIJKSE ZITDAG GROEIPAKKET

Elke laatste dinsdagvoormiddag van de maand kan je langskomen tijdens onze zitdag in samenwerking met de uitbetalingsactoren Groeipakket. Hier kan je terecht met al je vragen over het Groeipakket, zoals het aanvragen van je startbedrag, vragen rond de sociale toeslag, zorgtoeslag, enzovoort. Iedere zitdag zal een andere uitbetalingsactor van het Groeipakket langskomen. De zitdagen vinden plaats in Huis van Welzijn: Paretteplein 19 in  Harelbeke.

Deze zitdagen zijn gratis. Het is niet nodig een afspraak te maken.

Je kan vrij langskomen op volgende momenten telkens tussen 9u en 12u:

 • Dinsdag 31 januari 2023
 • Dinsdag 28 februari 2023
 • Dinsdag 28 maart 2023
 • Dinsdag 25 april 2023
 • Dinsdag 30 mei 2023
 • Dinsdag 27 juni 2023
 • Dinsdag 29 augustus 2023
HvK_weekvandegroeilamp

WEEK VAN DE GROEILAMP

Elk jaar van 16 tot 23 mei laten we ons licht schijnen op 'opvoeden'. Want groot worden, dat gaat niet helemaal vanzelf. Ouders, grootouders en andere opvoeders zorgen er elke dag voor dat kinderen opgroeien in een warme en positieve leefomgeving. Er staan telkens heel wat activiteiten gepland. 

Lees op deze pagina het volledig aanbod.

Je kan er ook inschrijven voor het wobbelturnen en de lezing Me-Time tijdens het ouderschap. 

Lezing Me-time & ouderschap

Sharon Cobert

Tijdens de Week van de Groeilamp op 23 mei 2023 komt Sharon Cobert naar de bibliotheek van Harelbeke. Daar zal zij een lezing geven in verband met Me-Time tijdens het ouderschap. Sharon, een Ambitieuze Mamadam met twee energieke kindjes, een puppy en drie ondernemingen, weet als geen ander hoe je work-life balance kan verbeteren. Tijd voor je werk, je gezin en jezelf, daar streeft ze naar. Haar missie: je doen stoppen met achter jezelf aan te hollen en te genieten van iedere dag.

In deze lezing leert ze je hoe je jouw voornemens werkelijkheid ziet worden. Of dit nu gaat om meer tijd voor jezelf, meer tijd met de kinderen, minder stressen over het werk, meer sporten of gezond eten, het huishouden beter op orde hebben,… het maakt niet uit. We hebben allemaal een stemmetje in ons hoofd dat je wil tegenhouden om te groeien. “Gaat dit wel lukken?” “Ben ik wel goed genoeg?” “Ik heb het al zo vaak geprobeerd?”. Sharon geeft je tools en inzichten om jouw innerlijke criticus, jouw ‘Egobitch’, het zwijgen op te leggen en jouw doelen te behalen. Genieten van het leven en het leven leiden (met korte ei) zoals jij het wilt, daar helpt ze jou bij.

Hoe deelnemen aan een lezing?

 • De lezing is gratis. 
 • Graag vooraf inschrijven via deze link
 • Locatie: Bibliotheek Harelbeke, Eilandstraat 2 in Harelbeke.  
HvK_speelpretmobiel

SPEELPRETMOBIEL

Tijdens het voorjaar van 2023 komt de speelpretmobiel opnieuw naar je toe! Wij strijken met onze speelpretmobiel neer op diversie locaties in de stad. Kinderen kunnen gebruikmaken van het speelmateriaal dat aanwezig zal zijn terwijl Huis van het Kind Harelbeke en haar partners de (groot)ouders graag leren kennen en wat meer wegwijs maken in hun aanbod.

De speelpretmobiel staat telkens klaar van 14u tot 16u. Bovendien is dit alles volledig gratis! Dit is een initiatief van Huis van het Kind Harelbeke in samenwerking met Huis van Welzijn Harelbeke, jeugddienst Harelbeke, bibliotheek Harelbeke, Arktos, welzijnsschakel de Spie, sportdienst Harelbeke en spelotheek Het Speelspook.

Locaties voorjaar 2023: 

 • 15 februari 2023 – Loods 21 - Stasegemsesteenweg 21
 • 22 maart 2023 – Markt Harelbeke
 • 3 mei 2023 – Chiroplein Zandberg
 • 14 juni 2023 – Rode Kruisplein Harelbeke

BOEKSTART

Het Huis van het Kind Harelbeke, met het consultatiebureau als partner, en de bibliotheek van Harelbeke hebben de handen in elkaar geslagen om het project boekstart uit te werken in Harelbeke. Ouders van jonge kinderen krijgen sinds oktober 2015 tweemaal gratis een pakket met boekjes; eenmaal bij Kind en Gezin op het consult van zes maanden en eenmaal in de bibliotheek als hun baby vijftien maanden is.

Wat is boekstart?

Boekstart is een project van Stichting Lezen in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen, Kind & Gezin en de bibliotheek. Boekstart wil ouders met hun kleine kinderen laten genieten van boeken. Met de gratis boekenpakketten willen we tonen dat voorlezen leuk is en zeker niet moeilijk hoeft te zijn; iedereen kan voorlezen en samen geniet je nog meer van een boek!

Voor wie?

Ouders van jonge kinderen krijgen op verschillende momenten tijdens de voorschoolse leeftijd een boekenpakket en informatie over voorlezen en de bibliotheek cadeau. Zo willen we ouders aanmoedigen om hun kinderen zo vroeg mogelijk boekjes én de bibliotheek te laten ontdekken. Want kinderen die al vroeg kennismaken met boeken blijken taalvaardiger, kunnen sneller lezen en beter rekenen. Ze lezen ook bovendien graag! Samen in een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren kennen, verhaaltjes vertellen en beluisteren, haalt de band tussen ouders en kinderen aan. Het is 'quality time', goed voor een levenslange herinnering aan warme momenten en geborgenheid. Dus, geniet samen met je kinderen van een boek en geef ze een vliegende start. Want wat je vroeg leert, leer je voor het leven!

Concreet

Boekstart zorgen ervoor dat jonge gezinnen vanaf oktober op twee momenten boeken krijgen, samen met nuttige informatie over voorlezen. Als ouders met hun baby van zes maanden naar het consultatiebureau van Kind en Gezin gaan, krijgen ze het babypakket: twee boekjes en een brochure met informatie over voorlezen en over de bibliotheek in een handige draagtas. Het ene boekje is een knisperboekje: ideaal voor de allerkleinsten. Ze voelen immers graag en kunnen spelenderwijs boeken leren kennen. Het tweede boekje is een kartonboekje. Dit boekje vinden kindjes van ongeveer een jaar heel erg leuk!

Als ouders op consult gaan met hun peuter van vijftien maanden, krijgen ze een uitnodiging om een peuterpakket op te halen in de bibliotheek. Ook in dat pakket zitten twee boeken en een brochure vol informatie en tips in een draagtas. Dit is ook het ideale moment voor ouders en hun baby’tje om de uitgebreide collectie babyboekjes en de vernieuwde babyhoek in de bib te bewonderen!

De bibliotheek

De bib groeit met je mee, je hele leven lang. In welke fase van je leven ook: in de bibliotheek vind je wat je zoekt. In de bibliotheek wordt je baby, peuter of kleuter gratis lid, ook als je zelf geen lid bent! Je vindt er een schat aan boeken die je bovendien gratis kan lenen. Zelfs voor de allerkleinsten heeft de bib wat te bieden! Bovendien is onze babycollectie heel erg uitgebreid en hebben we nu ook een gezellige babyhoek, speciaal voor de allerkleinsten!