Aanbod en activiteiten

ONTMOETINGSMOMENTEN

Huis van het Kind Harelbeke organiseert elke eerste donderdagvoormiddag van de maand een ontmoetingsmoment voor ouders met hun kind(eren) in het Huis van het Kind. Je kan er een koffie drinken met andere ouders, eens ergens anders te spelen met je kind en ondertussen vertellen over de fratsen van je oogappel.

Je kan er al je vragen stellen, wij zoeken samen met jou naar de juiste antwoorden of zoeken naar de juiste organisaties.

Data voorjaar 2021:

7 januari, 4 februari, 4 maart, 1 april, 6 mei, 3 juni.  

Omwille van de coronamaatregelen gaan de ontmoetingsmomenten op afspraak door in beperkte bubbels. Schrijf je dus zeker in voor een momentje tussen 8.30 tot 11 uur.

Hoe deelnemen? 

  • Alle ontmoetingsmomenten zijn gratis. 
  • Graag vooraf inschrijven via huisvanhetkind@harelbeke.be
  • De ontmoetingsmomenten vinden plaats in Huis van het Kind, Boterpotstraat 9 in Harelbeke

LEZINGEN

Elke derde donderdag organiseert Huis van het Kind een lezing over een thema mbt gezin & kind. 
Het volledig programma kan je hier vinden. 

Hoe deelnemen? 

  • Alle lezingen zijn gratis. 
  • Graag vooraf inschrijven via huisvanhetkind@harelbeke.be
  • Omwille van de coronamaatregelen vinden de lezingen digitaal plaats.
    Zodra we opnieuw fysiek kunnen samenkomen, gaan de lezingen door in JC TSAS, Twee Bruggenstraat 30 in Harelbeke. 

BOEKSTART

Het Huis van het Kind Harelbeke, met het consultatiebureau als partner, en de bibliotheek van Harelbeke hebben de handen in elkaar geslagen om het project boekstart uit te werken in Harelbeke. Ouders van jonge kinderen krijgen sinds oktober 2015 tweemaal gratis een pakket met boekjes; eenmaal bij Kind en Gezin op het consult van zes maanden en eenmaal in de bibliotheek als hun baby vijftien maanden is.

Wat is boekstart?

Boekstart is een project van Stichting Lezen in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen, Kind & Gezin en de bibliotheek. Boekstart wil ouders met hun kleine kinderen laten genieten van boeken. Met de gratis boekenpakketten willen we tonen dat voorlezen leuk is en zeker niet moeilijk hoeft te zijn; iedereen kan voorlezen en samen geniet je nog meer van een boek!

Voor wie?

Ouders van jonge kinderen krijgen op verschillende momenten tijdens de voorschoolse leeftijd een boekenpakket en informatie over voorlezen en de bibliotheek cadeau. Zo willen we ouders aanmoedigen om hun kinderen zo vroeg mogelijk boekjes én de bibliotheek te laten ontdekken. Want kinderen die al vroeg kennismaken met boeken blijken taalvaardiger, kunnen sneller lezen en beter rekenen. Ze lezen ook bovendien graag! Samen in een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren kennen, verhaaltjes vertellen en beluisteren, haalt de band tussen ouders en kinderen aan. Het is 'quality time', goed voor een levenslange herinnering aan warme momenten en geborgenheid. Dus, geniet samen met je kinderen van een boek en geef ze een vliegende start. Want wat je vroeg leert, leer je voor het leven!

Concreet

Boekstart zorgen ervoor dat jonge gezinnen vanaf oktober op twee momenten boeken krijgen, samen met nuttige informatie over voorlezen. Als ouders met hun baby van zes maanden naar het consultatiebureau van Kind en Gezin gaan, krijgen ze het babypakket: twee boekjes en een brochure met informatie over voorlezen en over de bibliotheek in een handige draagtas. Het ene boekje is een knisperboekje: ideaal voor de allerkleinsten. Ze voelen immers graag en kunnen spelenderwijs boeken leren kennen. Het tweede boekje is een kartonboekje. Dit boekje vinden kindjes van ongeveer een jaar heel erg leuk!

Als ouders op consult gaan met hun peuter van vijftien maanden, krijgen ze een uitnodiging om een peuterpakket op te halen in de bibliotheek. Ook in dat pakket zitten twee boeken en een brochure vol informatie en tips in een draagtas. Dit is ook het ideale moment voor ouders en hun baby’tje om de uitgebreide collectie babyboekjes en de vernieuwde babyhoek in de bib te bewonderen!

De bibliotheek

De bib groeit met je mee, je hele leven lang. In welke fase van je leven ook: in de bibliotheek vind je wat je zoekt. In de bibliotheek wordt je baby, peuter of kleuter gratis lid, ook als je zelf geen lid bent! Je vindt er een schat aan boeken die je bovendien gratis kan lenen. Zelfs voor de allerkleinsten heeft de bib wat te bieden! Bovendien is onze babycollectie heel erg uitgebreid en hebben we nu ook een gezellige babyhoek, speciaal voor de allerkleinsten!