Aanbod en activiteiten

ONTMOETINGSMOMENTEN

Huis van het Kind Harelbeke organiseert elke eerste donderdagvoormiddag van de maand een ontmoetingsmoment voor ouders met hun kind(eren) in het Huis van het Kind. Je kan er een koffie drinken
met andere ouders, eens ergens anders te spelen met je kind en ondertussen vertellen over de fratsen van je
oogappel.

Je kan er al je vragen stellen, wij zoeken samen met jou naar de juiste antwoorden of zoeken naar de juiste organisaties. Kom vrijblijvend langs in het Huis van het Kind van 8.30 tot 11 uur.

Omwille van corona gaan deze ontmoetingsmomenten tijdelijk niet door. 
 

LEZINGEN
 

Mindfulness tussen ouder en kind - An Michiels

DoNDERDAG 17 SEPTEMBER 2020 om 20u in JC TSAS

An Michiels richtte Sensitief vzw op. Sensitief vzw biedt een positief perspectief in de opvoeding van kinderen en de persoonlijk ontwikkeling van volwassenen. 

An heeft zich gespecialiseerd in het omgaan met hooggevoeligheid bij kinderen en volwassenen. Ze werkt graag vanuit een holistische en contextuele visie. 

Té druk? Samen tot rust leren komen!

Mindfulness is een manier om op elke moment bewust aanwezig te zijn op een rustige aandachtige wijze. Heel belangrijk dus in de relatie tussen ouder en kinderen. Bovendien erg interessant om beter om te kunnen gaan met moeilijke situaties. 

Veerkracht - Michael Portzky

Donderdag 15 OKTOBER  2020 om 20u in JC TSAS

Veerkracht is vandaag hét sleutelwoord als het gaat om de manier waarop we in het leven staan. Wat er ook gebeurt (veranderingen, negatieve gebeurtenissen, een verlies, een burn-out, een depressie, problemen veroorzaakt door stress op het werk...), steeds weer wordt de manier waarop we ons een weg banen door het leven bepaald door onze veerkracht. Is veerkracht een persoonlijkheidskenmerk of iets wat door onze omgeving wordt beïnvloed? Is veerkracht iets wat aangeboren is of kan je veerkracht aankweken? Kan je je eigen veerkracht meten? Kan je je eigen veerkracht ook doen groeien?

Michael Portzky is neuropsycholoog. Hij is de auteur van zowat alle Nederlandstalige vragenlijsten over mentale veerkracht en bouwde de voorbije jaren een sterke reputatie op in het lezingencircuit. In dit boek legt hij in begrijpelijke taal uit wat we moeten weten over veerkracht. Bovendien ontwikkelt hij een concreet en onmisbaar actieplan voor wie de schade die veroorzaakt is door stress en aanverwante problemen stap voor stap wil herstellen...

Help, ik verveel mij! Een lezing door Speelmakers

Donderdag 19 NOVEMBER 2020 om 20u in JC TSAS

Wat is spelen? Hoe kan je dat ondersteunen? Kinderen spelen in de eerste plaats thuis. Liefst zo leuk, gevarieerd, vrij en onbezorgd mogelijk. Hoe kan je dat als ouder optimaal organiseren en stimuleren? We nemen je mee in een verhaal van meer speelkansen. We geven ideeën om spelen, te ondersteunen en zetten je aan het denken over wat je zelf kan doen. 

Bart Straetman is papa van 2 kinderen en omschrijft zichzelf als een 'eeuwige speelvogel'. Als speelconsulent wil hij iedereen die het spelen van kinderen een warm hart toedraagt, met volle overgave steunen. Dit is zijn bescheiden bijdrage aan de kleine en grote kinderen in deze maatschappij. 

 

BOEKBABY'S

Het Huis van het Kind Harelbeke, met het consultatiebureau als partner, en de bibliotheek van Harelbeke hebben de handen in elkaar geslagen om het project boekbaby’s uit te werken in Harelbeke. Ouders van jonge kinderen krijgen sinds oktober 2015 tweemaal gratis een pakket met boekjes; eenmaal bij Kind en Gezin op het consult van zes maanden en eenmaal in de bibliotheek als hun baby vijftien maanden is.

Wat is boekbaby’s?

Boekbaby’s is een project van Stichting Lezen in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen, Kind & Gezin en de bibliotheek. Boekbaby’s wil ouders met hun kleine kinderen laten genieten van boeken. Met de gratis boekenpakketten willen we tonen dat voorlezen leuk is en zeker niet moeilijk hoeft te zijn; iedereen kan voorlezen en samen geniet je nog meer van een boek!

Voor wie?

Ouders van jonge kinderen krijgen op verschillende momenten tijdens de voorschoolse leeftijd een boekenpakket en informatie over voorlezen en de bibliotheek cadeau. Zo willen we ouders aanmoedigen om hun kinderen zo vroeg mogelijk boekjes én de bibliotheek te laten ontdekken. Want kinderen die al vroeg kennismaken met boeken blijken taalvaardiger, kunnen sneller lezen en beter rekenen. Ze lezen ook bovendien graag! Samen in een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren kennen, verhaaltjes vertellen en beluisteren, haalt de band tussen ouders en kinderen aan. Het is 'quality time', goed voor een levenslange herinnering aan warme momenten en geborgenheid. Dus, geniet samen met je kinderen van een boek en geef ze een vliegende start. Want wat je vroeg leert, leer je voor het leven!

Concreet

Boekbaby’s zorgen ervoor dat jonge gezinnen vanaf oktober op twee momenten boeken krijgen, samen met nuttige informatie over voorlezen. Als ouders met hun baby van zes maanden naar het consultatiebureau van Kind en Gezin gaan, krijgen ze het babypakket: twee boekjes en een brochure met informatie over voorlezen en over de bibliotheek in een handige draagtas. Het ene boekje is een knisperboekje: ideaal voor de allerkleinsten. Ze voelen immers graag en kunnen spelenderwijs boeken leren kennen. Het tweede boekje is een kartonboekje. Dit boekje vinden kindjes van ongeveer een jaar heel erg leuk!

Als ouders op consult gaan met hun peuter van vijftien maanden, krijgen ze een uitnodiging om een peuterpakket op te halen in de bibliotheek. Ook in dat pakket zitten twee boeken en een brochure vol informatie en tips in een draagtas. Dit is ook het ideale moment voor ouders en hun baby’tje om de uitgebreide collectie babyboekjes en de vernieuwde babyhoek in de bib te bewonderen!

De bibliotheek

De bib groeit met je mee, je hele leven lang. In welke fase van je leven ook: in de bibliotheek vind je wat je zoekt. In de bibliotheek wordt je baby, peuter of kleuter gratis lid, ook als je zelf geen lid bent! Je vindt er een schat aan boeken die je bovendien gratis kan lenen. Zelfs voor de allerkleinsten heeft de bib wat te bieden! Bovendien is onze babycollectie heel erg uitgebreid en hebben we nu ook een gezellige babyhoek, speciaal voor de allerkleinsten!