Wat te doen na brand Gentsesteenweg

Gezonde rook bestaat niet, blijf uit de rook.

Propere rook bestaat niet. Het maakt niet uit wat er brandt: chemische stoffen, tuinafval, papier, kaarsen, wierook, de barbecue of vuurschaal, een sigaret, olie of plastic. Een huis of een bos. Rook zit vol roetdeeltjes en andere schadelijke stoffen die acute en langdurige klachten kunnen veroorzaken. De rook van een brand bij een chemisch bedrijf is niet per se gevaarlijker dan gewone rook.

Maar eigenlijk is het simpel. Wie uit de rook blijft, voorkomt het inademen van schadelijk rook. Deze regel geldt niet alleen bij een grote brand in een bedrijf, appartementsgebouw, … Maar ook de rook van de barbecue of het gezellig kampvuur inademen is niet gezond. Het gaat in deze gevallen over relatief kleine hoeveelheden, maar zelfs deze hebben een schadelijke werking op ons lichaam.

Vaak zijn er geen aanwijzingen voor uitzonderlijke risico’s. Bij de meeste branden zullen de hulpdiensten geen bijkomende metingen uitvoeren. Het is pas wanneer we te maken hebben met echt gevaarlijke producten, zoals chemische producten of asbest, dat er uit voorzorg extra metingen worden uitgevoerd. Toch bedrukken we in elke situatie dat er geen gezonde rook bestaat.

Propere rook bestaat gewoonweg niet. Alle rook is schadelijk, blijf uit de rook. Maar panikeer ook niet en volg het advies van de hulpdiensten op.

Permanentie brandweer en politie

Er is geen asbest gemeten. De brandweer heeft alles onder controle en houdt, net zoals de politie, de hele nacht permanentie.

Is er nog geur- en rookhinder buiten? Hou je ramen en deuren nog gesloten en leg indien mogelijk je ventilatie ook af.  Van zodra er geen geurhinder meer is, dan mag je je huis ventileren. 
 

Ik vind roetdeeltjes in de tuin, wat nu?

De kans bestaat dat je stukjes verkoold materiaal in je omgeving terugvindt. Die zijn met de thermiek mee de hoogte ingegaan en kilometers ver terug naar beneden gevallen, die niet oplosbaar zijn in water en kunnen wel eens scherp zijn.

  • Kinderen en dieren 
    We adviseren om roetdeeltjes uit je buitenspeelzone te verwijderen. Spoel zeker ook de speeltuigen af. Vergeet zeker ook niet om het kippenhok te controleren en desgewenst te reinigen. Idem met je vijver. Zolang kinderen en dieren tijdens het spelen niets in hun mond stoppen, kunnen ze veilig buiten spelen. Neem dus de normale voorzichtigheid in acht.
    Zorg ervoor dat kinderen of dieren geen roetdeeltjes of scherfjes van verbrande zonnepanelen van buiten naar binnen meebrengen: voorzie een natte dweil waarop je je schoenen kan uitdoen.
  • Kruiden- en moestuin
    Roetneerslag wordt niet opgenomen door planten, maar blijven aan de buitenkant zitten. Groenten en fruit in je tuin kan je dus nog veilig consumeren. Je moet je oogst voor gebruik wel extra goed schoonmaken met water. Zichtbaar vervuilde groenten eet je beter niet op.
  • Dakgoot 
    Kijk zeker ook eens je dakgoot na of er daar geen grote roetresten zijn achtergebleven.
 
Hoe verwijder ik roetdeeltjes? 

Roetdeeltjes mag je zelf met de nodige voorzichtigheid oprapen/verzamelen. Draag hierbij werkhandschoenen uit voorzorg. Het roetafval mag in de restafvalzak. 
Beperkte roetneerslag (vb. op tuinmeubelen), mag je afspoelen met overvloedig veel water. Indien gewenst kan je hierbij zeep gebruiken. 

Als je in de omgeving van de brand woont en last hebt van roetresten, kan je een gratis restafvalzak komen ophalen in het stadhuis van Harelbeke.

SCHADE

Contacteer je verzekeraar bij schade veroorzaakt door de brand. 

Ik heb last van de geur, wat nu?

Door het verbrandingsproces kan er steeds wat geurhinder zijn. Deze geurhinder is enkel onaangenaam, maar niet schadelijk. Na de doortocht van de rook, is het sterk aangewezen om je huis goed te ventileren als je last hebt van geurhinder. Je kan dit het best doen door ramen en deuren open te zetten.

De vuistregels bij brand in je buurt

- Blijf op afstand en wees geen ramptoerist. 
- Sta zo kort mogelijk in de rook. 
- Ga niet in de windrichting staan. 
- Adem rook niet in. 
- Sluit ramen en deuren en zet de ventilatie uit.
Verlucht nadien de ruimtes goed.

 

Wat te doen na brand