Vuilnisbakkenplan in de strijd tegen zwerfvuil

Harelbeke is een propere stad en dat willen we natuurlijk zo houden. Dagelijks leveren onze medewerkers en sociale partner inspanningen om onze weireldstad proper en net te houden. Natuurlijk kan dit niet zonder de medewerking van alle Harelbekenaren: wie in een propere stad wil wonen, moet daar ook zelf een inspanning voor doen. Wie afval produceert gooit dit in de vuilnisbak.

Straatvuilnisbakken zijn er enkel en alleen om voorbijgangers die buiten iets eten of drinken een service aan te bieden zodat ze snel hun klein verpakkingsafval kwijt kunnen. Dit blijkt in de praktijk helaas niet altijd en door iedereen gerespecteerd. Afval wordt op straat gegooid en sommigen nemen zelfs afval mee van thuis om in een straatvuilnisbak te gooien. We zetten dan ook heel wat mensen en middelen in om vuilnisbakken te plaatsen, te legen en om zwerfvuil en sluikstort op te ruimen. Dit is een tijdrovende bezigheid die heel wat arbeidsuren kost.

Daarom zijn we onder begeleiding van Mooimakers en Imog gestart met de opmaak van een vuilnisbakkenplan en deden we ook al heel wat aanpassingen. Straatvuilnisbakken zijn immers erg belangrijk in de strijd tegen zwerfvuil. Met de juiste vuilnisbak op de juiste plaats willen we onze stad nog netter maken. Dit vuilnisbakkenplan bestaat uit het inventariseren, het registeren en evalueren van het gebruik van de vuilnisbakken. Elke vuilnisbak kreeg een uniek nummer zodat we alle gegevens kunnen koppelen aan de juiste bak. In Harelbeke staan er momenteel 161 vuilnisbakken.

Straatvuilnisbakken zijn dus een efficiënt wapen in de strijd tegen zwerfvuil. Een vuilnisbak alleen volstaat natuurlijk niet, ook het plaatsen van meer vuilnisbakken staat niet garant voor minder zwerfvuil. De juiste locatie, planning en tijdige lediging zijn eveneens belangrijk in de wens naar een propere omgeving.

"Met dit vuilnisbakkenplan hopen we  dus de strijd tegen het zwerfvuil opnieuw een duwtje in de rug te geven. Alleen samen kunnen we voor een nettere omgeving zorgen waar het aangenaam wonen is voor iedereen!" Hou je papiertje, kauwgom of blikje bij tot de volgende vuilnisbak op jouw pad of gooi het thuis in de vuilnisbak.