Op stap met de klas

De Foetsiesymfonie in het Peter Benoitmuseum

Het kloppend hart van de educatieve werking ligt in het Peter Benoitmuseum. Daar staat er een educatieve ruimte ter beschikking. De foetsiesymfonie is een educatief pakket uitgewerkt door laatstejaarsstudenten van de lerarenopleiding. Een belangrijke symfonie is gestolen uit het museum, maar de dief heeft sporen nagelaten. De kinderen ontpoppen zich tot heuse detectives en sporen via opdrachten in het museum de symfonie op. De kinderen ontdekken er muziek, erfgoed, ... Een pakket duurt anderhalf uur. Kostprijs: Harelbeekse scholen gratis, andere scholen 2 euro/kind. Het is bedoeld van de 2de en 3de graad basisonderwijs. Meer info vind je bij het Peter Benoitmuseum.

Stadszoektocht 'Op zoek naar muziek'

Wandelzoektocht door Harelbeke (met begeleider en eigen leerkracht). Elke leerling heeft een bundel met foto's en met de bijbehorende opdrachten. Op een speelse manier worden de kinderen in contact gebracht met muziek in het straatbeeld. Indien mogelijk kan dit gecombineerd worden met een beklimming van de Sint-Salvatorstoren en een uitleg bij de beiaard. Een wandelzoektocht duurt 1u30 (zonder beiaardbezoek), is gratis voor Harelbeekse scholen; niet-Harelbeekse scholen betalen € 2  per kind; 1ste, 2de en 3de graad. Meer info vind je bij Toerisme Harelbeke.

De Gavers

Het provinciedomein De Gavers in Harelbeke-Deerlijk is 180 ha groot waarvan 64 ha wordt ingenomen door water en landtongen. Stille watergebonden recreatie neemt er een voorname plaats in. Het landschap van de vroegere Gavermeersen, oude populierenbossen, jonge bosmassieven, open ruimtes en ligweiden biedt ruime mogelijkheden voor wandelaars, joggers en recreanten. Delen van het domein worden als natuurreservaat beheerd. Er is een cafetaria op het domein. Meer en recente informatie over het educatief en sportief aanbod van de Gavers vind je ook op de website van de provincie.

scholen.JPG

 

IMOG Harelbeke

De Intergemeentelijke Maatschappij voor Openbare Gezondheid in het gewest Kortrijk zorgt voor de afvalverwerking van 11 gemeenten: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kruishoutem, Kuurne, Spiere-Helkijn, Waregem, Wielsbeke en Zwevegem; goed voor ruim 226.000 inwoners.

*Rondleidingen voor kinderen (max. 25 kinderen)

De kinderen maken kennis met de wereld van de afvalverwerking. Ze bezoeken de verbrandingsinstallatie en de sorteerinstallatie voor PMD en P&K.

1u30'; gratis; 3de graad

Reserveren kan bij Imog Harelbeke, Kortrijksesteenweg 264, Harelbeke. T 056 71 61 17, F 256 71 09 85, info@imog.be, www.imog.be

 

Waterproductiecentrum ‘De Gavers' donkergroen, rood

De watermaatschappij in West-Vlaanderen levert dagelijks meer dan 115 000 kubieke meter drinkwater. Vroeger was dit grondwater dat opgepompt werd uit de watervoerende laag van de Carboonkalk. Sinds 1995 is men ook gestart met oppervlaktewaterwinning via het kanaal Bossuit-Kortrijk. In het waterproductiecentrum leren de kinderen welke behandelingen het water ondergaat vooraleer het uit de kraan komt.

Rondleidingen voor kinderen duren anderhalf uur en kosten  € 2 per kind. Het is bedoeld voor de 3de graad basisonderwijs

Ijshoeve D'hooge Scheure

In dit melkveebedrijf maken de kinderen kennis met de stallen en de weide. Ze krijgen een woordje uitleg over de akkerbouwgewassen en over de dieren, bezoeken de melkinstallatie en verwerkingsruimte en leren hoe ijsjes gemaakt worden.

Rondleidingen voor kinderen  duren anderhalf uur en kosten € 50 per klas (+ € 0,75 per kind voor proevertjes).

Reserveren kan bij Lieven en Peggy Ryckewaert-Van den Driessche, 's Gravenstraat 1, Stasegem (Harelbeke), T 056 77 75 25 , GSM 0477 94 07 80, F 056 77 75 25, ryckewaert.lieven@skynet.be

Dit is nog niet alles! Meer over klasuitstappen in Harelbeke vind je ook hier.

scholen2.JPG