Horecavergunning

Wat is een horecavergunning?

De horecavergunning is de vroegere permanente drankvergunning. Deze bundelt een aantal zaken om na te gaan of je de horecazaak effectief kan gaan opstarten (* indien verplicht):

Persoonsgebonden voorwaarden

  • Moraliteit*: aan de hand van een uittreksel uit het strafregister (model 596.1.8) toon je aan dat je capabel bent om met alcoholische (gegiste en/of sterke) dranken om te gaan

    Via het e-loket of de dienst burgerzaken van de gemeente waar je woont op te vragen
  • Identiteit*: we gaan jou identiteit na aan de hand van jouw ID-kaart

Veiligheid van het gebouw

  • Brandveiligheid*: aan de hand van een checklist gaan we na of het gebouw (nog) geschikt is voor de uitoefening van een horeca-beroep

    Checklist als bijlage bij de aanvraag
  • Keuringsattest van elektriciteit en/of verwarming*: die nagaat of de installaties nog conform zijn

    Aan te vragen via een erkend keurder
  • Objectieve aansprakelijkheidsverzekering*: die de mensen in het horecapand beschermt tegen eventuele ongevallen

    Aan te vragen via jouw verzekeringsmaatschappij

Hygiëne voorwaarden

  • FAVV-attest*: afhankelijk van de soort voeding die je verwerkt heb je een FAVV-attest nodig (registratie wanneer je werkt met voorverpakte levensmiddelen; toelating wanneer je levensmiddelen bewerkt voor verkoop; erkenning wanneer je levensmiddelen produceert).

    Aan te vragen via jouw sociaal secretariaat of www.FAVV.be

Uitbatingsvoorwaarden (waar van toepassing)

  • Uittreksel uit de KBO*: om aan te tonen dat je wel degelijk een geldig ondernemingsnummer hebt

    Aan te vragen via jouw sociaal secretariaat of via www.myentreprise.be 
  • Sabam/Billijke vergoeding: sinds 1 januari 2020 moet je een aangifte doen bij Unisono voor het afspelen van vooraf opgenomen muziek

    Aan te vragen via www.unisono.be
  • Ingevuld aanvraagformulier met inplantingsplan van gewenste locatie en kleurenfoto's van gebruikte materialen voor het meubilair. Je kan de aanvraag ook rechtstreeks via Eagle doen.

    ! Bij een permanent terras is een omgevingsvergunning vereist, maak daarvoor een afspraak met de dienst stedenbouw of doe een aanvraag via het omgevingsloket.
  • Vraag van de kansspelcommissie voor het plaatsen van een kansspel

 

Heb ik een horecavergunning nodig?

Ja, elke horecazaak heeft een horecavergunning nodig van zodra je gegiste of sterke dranken schenkt (is niet gelijk aan de verkoop ervan).

 

Hoe vraag ik een horecavergunning aan?

Je kan een vergunning aanvragen op twee manieren:

  • Ofwel kan je hier het aanvraagformulier downloaden, invullen en terugbezorgen aan de dienst economie van de stad (via economie@harelbeke.be of afgifte aan de dienst economie)
  • Ofwel door een online aanvraag te doen hieronder.

Download hier het aanvraagformulier

 

Wanneer vraag ik mijn vergunning aan?

Doe dit VOOR de opening van de horecazaak. Mogelijk wordt de vergunning niet verleend of komen er voorwaarden waarmee moet rekening worden gehouden.

 



Wanneer krijg ik mijn vergunning?

Een aanvraag is ontvankelijk als het aanvraagformulier correct werd ingevuld en met de nodige bijlagen werd ontvangen op de dienst economie. Er wordt nog een afspraak gemaakt (door de ambtenaar economie) voor een controle ter plaatse, waarna de vraag tot goedkeuring wordt voorgelegd aan het College van burgemeester en schepenen. Zij nemen de beslissing om de vergunning al dan niet te verlenen (mogelijk mits voorwaarden).

 

Wat kost de vergunning?

De vergunning wordt gratis afgeleverd. Mogelijk wordt als voorwaarde een brand-controle opgelegd die betalend is.

 

Welke wetgeving is van toepassing?

De uitbater moet ook aan de voorwaarden voldoen van deze bepalingen:

 

Formulieren

Aanvraagformulier horecavergunning

Controleformulier brandveiligheid

Doe je aanvraag online

  • Huidige 1 Aanvraag
  • 2 Handelszaak
  • 3 Uitbater(s)
  • 4 Personen
  • 5 Bewijsstukken
  • Einde
Gegevens aanvraag
Deze aanvraag gaat over:
Selecteer het soort zaak