Werkgroep Junglebeke

Gepubliceerd op dinsdag 02 maart 2021

In augustus 2019 hielden we een eerste Hallo Harelbeke bijeenkomst op de parking van CC het SPOOR. De bedoeling van de avond was om leuke ideeën te bespreken rond verschillende thema's in de stad. Alle ideeën waren welkom.

Uiteindelijk kregen we - met extra online ideeën uit ons burgerparticipatieplatform Citizenlab (Hallo Harelbeke) - maar liefst 174 ideeën door van jullie. Sommige ideeën namen we mee in het mobiliteitsplan, anderen planden we in en met nog anderen gingen we aan de slag. Eén van de weerhouden ideeën was om geveltuintjes aan te leggen in de stad. 

'Junglebeke'

In maart kwamen we een eerste keer samen met de geïnteresseerden om concreet aan de slag te gaan met één of meerdere ideeën. Er waren onmiddellijk een aantal vrijwilligers om verder te werken aan het idee rond geveltuinen. Deze werkgroep gaat nu verder onder de naam 'Junglebeke', verwijzend naar het groene aspect in Harelbeke.

Deze werkgroep gaat zelfstandig aan de slag om geveltuinen aan te leggen. De technische dienst van de stad deed de uitbraakwerken van de geveltuinen (uitbreken tegels en opruimen puin), de effectieve aanleg en het bevestigen van de klimhulpen is voor de werkgroep. Zij worden ondersteund door de milieudienst van de stad.

Eerste oproep in zomer 2020

In de zomer van 2020 deden we een eerste oproep naar alle Harelbekenaren om zich in te schrijven voor vergroening in Harelbeke en een geveltuintje aan te leggen. De oproep werd gretig beantwoord en de eigenaars van de goedgekeurde geveltuinen werden verwittigd.  Voor deze oproep werden 16 geveltuinen aangelegd over heel Harelbeke in het najaar van 2020. De volgende edities in 2021 en 2022 leverden telkens 14 geveltuinen op. Vanaf nu wordt ieder jaar één oproep gedaan waarin je je gratis geveltuin kan aanvragen. Dat gebeurt telkens in het voorjaar, met zicht op de aanleg in het najaar.

Zelf zin om mee te werken?

Uiteraard zijn alle helpende handen (logistieke hulp, uitvoerend werk, administratief werk...) meer dan welkom! Heb je zin om ook mee te werken aan een groenere stad? Contacteer ons dan via milieu@harelbeke.be.

Junglebeke logo