Week van de bij (27 mei tot 03 juni 2018)

Zonder bijen een lege winkelkar

Bijen leveren een heel grote bijdrage aan onze samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75 % van de voedingsgewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango's. Ook groenten zoals courgettes, paprika's, avocado's zouden verdwijnen zonder de bij. Minder voor de hand liggend: ook koffie, zonnebloemolie en mosterd zijn vanaf dan verleden tijd.

De mens maakt van deze ecosysteemdiensten dankbaar gebruik. Daarom is er een rijke habitat nodig met stuifmeel- en nectarbronnen voor de hommels, solitaire bijen en honingbijen.

Honingbijen als indicator

Honingbijen zijn een indicator voor ons leefmilieu. Ze vertellen niet alles, maar hebben wel een signaalfunctie.

Het is dus geen goed nieuws dat in 2013 meer dan 34 % van alle bijenvolken in Europa de lente niet haalde.
Het afsterven van bijenvolken heeft verscheidene oorzaken:

 • de Varroa-mijt (een parasiet)

 • kwalitatieve en kwantitatieve afname van een geschikt leefmilieu

 • gebruik van pesticiden door de mens

Hoe maak je een restaurant voor bijen?

Wil je dat bijen echt kunnen genieten van je tuin? Bied ze dan een volwaardig menu aan. Bijen hebben vooral een samenspel van bloeiende kruiden, struiken en bomen nodig. Een bloemenmengsel inzaaien is een lekker voorgerechtje of dessert voor bijen. Bomen, struiken en vaste planten vormen de hoofdschotel die hen voorziet van voldoende nectar en stuifmeel. Zo wordt een vierkante meter bloemen een paar kubieke meter planten mét bloemen. Kies voor bomen en heesters die goed zijn voor bijen, want die leveren jaren lang voedsel.

Van voorgerecht tot dessert

 • Zorg voor bomen én struiken
  Jaar na jaar zorgen bomen voor stuifmeel en nectar voor bijen.  Goede voorbeelden zijn kers, pruim, appel, peer, kastanje, wilg, en linde.
  Ook struiken verdienen een plek in de tuin. Alle heesters die bessen vormen zijn bijentoppers.
  Voorbeelden: sleedoorn, meidoorn, aalbes, kruisbes, hulst, sneeuwbes, liguster, …

 • Groendaken
  Ook bijen hebben graag een restaurant met uniek uitzicht. Groendaken zorgen voor extra natuur  op weinig benutte plaatsen. Heel wat vetplantjes komen er tot bloei en lokken bijen.

 • Klimplanten
  Een lege muur? Overweeg dan eens om een klimplant te zetten. Klimplanten zijn nuttig voor bijen. Enkele goede voorbeelden: vuurdoorn, botanische klimrozen, kamperfoelie en klimop.

 • Laat het gras maar bloeien
  Bijen houden van een bloeiend gazon met paardenbloemen, klaver en madeliefjes.

 • Het pop-up restaurant van je tuin: bolgewassen en vaste planten
  Vaste planten en bolgewassen komen elk jaar terug. Veel ervan zijn goed voor bijen, zoals anemonen, asters, geraniums, krokussen en sneeuwklokjes.

 • Bloemenmengsels
  Bloemenmengsels zijn een lekker voorgerecht of dessert. Ze zijn er in alle mogelijke variaties. Opvallende planten zijn zonnebloemen, bernagie, papaver en koolzaad.

  Ga voor een bed and breakfast

 • Met een bijenhotel in je tuin zitten de solitaire bijen vlakbij het restaurant en kan je ze goed observeren.

  Bloemen in potten: het afhaalrestaurant van de bij!

 • Ook met bloemen in potten kan je bijen helpen: bloeiende kruiden zoals lavendel, bieslook, rozemarijn en tijm gedijen goed in bloembakken.

Meer info op www.weekvandebij.be. 

Aangemaakt op: 14/05/2018

Reactie toevoegen