Vogelgriep in België bij wilde vogels: maatregelen voor pluimvee

Gepubliceerd op maandag 22 november 2021
15 november 2021

Meerdere besmettingen met hoogpathogene vogelgriep vastgesteld

Er zijn in de afgelopen week meerdere besmettingen met hoogpathogene vogelgriep van het type H5 werd vastgesteld bij wilde vogels in West-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg. De geografische spreiding van deze gevallen en gelijkaardige vaststellingen in Noord-Frankrijk wijzen erop dat er in
gans het land vogelgriep circuleert bij wilde vogels.

Dit maakt het risico op besmetting van pluimvee overal in België erg groot. Minister van landbouw David Clarinval heeft daarom beslist om een aantal voorzorgsmaatregelen op te leggen, zowel voor professionele houders als voor hobbyhouders. Deze maatregelen zijn sinds 15 november 2021 van kracht. De belangrijkste daarvan voor hobbyhouders zijn de verplichting om alle pluimvee af te schermen en alle pluimvee en andere vogels nog enkel binnen of onder netten te voederen en te drenken. Loopvogels, roofvogels, sportduiven en andere sier- en zangvogels moeten op dit ogenblik nog niet afgeschermd worden.

Maatregelen die hobbyhouders van pluimvee en vogels moeten nemen

Wie zijn 'hobbyhouders'?

Onder hobbyhouders worden de gezinnen verstaan die enkele kippen in de tuin houden, maar ook sierpluimveehouders en vogelliefhebbers die soms honderden sierdieren, sportduiven of andere vogels hebben.

Waarom voorzorgsmaatregelen nemen?

Deze maatregelen zijn er om dieren maximaal te beschermen tegen vogelgriep. Deze vogelziekte is zeer besmettelijk, pijnlijk en dodelijk voor deze dieren. Het vogelgriepvirus wordt gemakkelijk door contact met wilde vogels of hun uitwerpselen overgedragen. De voorzorgsmaatregelen zijn bedoeld om wilde vogels buiten de kippenren of vogelhok te houden.

BelangrijkHet FAVV benadrukt dat er geen risico is wat betreft de consumptie van pluimveevlees en eieren. Je kan dus zonder problemen de eieren blijven gebruiken.

Wat zijn de voorzorgsmaatregelen?

  • Je moet al je pluimvee ophokken of afschermen.
    Het afschermen kan door dieren op te sluiten in hun hok of in een gebouw. Daarnaast is het ook mogelijk om de dieren buiten te houden, op voorwaarde dat hun terrein of een deel van het terrein zowel langs de zijkanten als langs boven met gaas of netten afgesloten wordt van wilde vogels. De mazen van het gaas of het net mogen ten hoogste 10 cm groot zijn, zodat wilde vogels ter grootte van een eend er niet doorheen kunnen. Een ondoordringbare dakbedekking is niet verplicht, maar wordt toch aangeraden.
  • Daarnaast moet je alle vogels binnen voederen en drinken geven zodat contact met wilde vogels onmogelijk is. Je mag daarbij geen oppervlaktewater of water dat toegankelijk is voor wilde vogels als drinkwater geven.
  • Loopvogels en andere vogels (sportduiven, roofvogels, siervogels…) moeten voorlopig niet afgeschermd worden.

Lees hier de wettelijke basis van de ophokregeling.

Meer info
www.favv-afsca.be

www.onderdeloep.be