Vlaanderen breekt uit

Gepubliceerd op vrijdag 02 september 2022
sponsorlint Vlaanderen breekt uit
vlaanderen-breekt-uit

Vlaanderen is één van de meest verharde gebieden van Europa. Als we zo doorgaan is in 2050 meer dan 20% van Vlaanderen verhard. Daardoor ontstaat o.a. een groter risico op overstromingen, krijgen we warmere steden, verliezen we aan biodiversiteit... Daarom breekt Vlaanderen uit! Het departement Omgeving vraagt steden en gemeenten om een voorbeeldfunctie op te nemen en geeft subsidies voor projecten die een antwoord bieden op de water- en droogteproblematiek in de bebouwde ruimte.

Stad Harelbeke krijgt €983.000 aan subsidies voor drie acties langs de Hazebeek, de Havikbeek en de Plaatsbeek in Hulste en Bavikhove. De ingrepen kaderen binnen een ruimere visie op de beekvallei om een netwerk van groen en water te bekomen. We creëren open beken, trage verbindingen, meer groenaanplantingen en vermijden bijkomende verharding. Het open landschap wordt via groenblauwe aders, de beek met flankerend groen, in de dorpskernen binnengebracht. 

Op die manier passen we de ruimte aan aan het veranderende klimaat, creëren we een grotere biodiversiteit en maken we gebieden toegankelijk en bruikbaar voor de bevolking. Mensen ontmoeten er elkaar en kunnen zich via nieuwe trage wegen te voet of met de fiets verplaatsen. 

    De drie acties