

Vlaanderen is één van de meest verharde gebieden van Europa. Als we zo doorgaan is in 2050 meer dan 20% van Vlaanderen verhard. Daardoor ontstaat o.a. een groter risico op overstromingen, krijgen we warmere steden, verliezen we aan biodiversiteit... Daarom breekt Vlaanderen uit! Het departement Omgeving vraagt steden en gemeenten om een voorbeeldfunctie op te nemen en geeft subsidies voor projecten die een antwoord bieden op de water- en droogteproblematiek in de bebouwde ruimte.
Stad Harelbeke krijgt €983.000 aan subsidies voor drie acties langs de Hazebeek, de Havikbeek en de Plaatsbeek in Hulste en Bavikhove. De ingrepen kaderen binnen een ruimere visie op de beekvallei om een netwerk van groen en water te bekomen. We creëren open beken, trage verbindingen, meer groenaanplantingen en vermijden bijkomende verharding. Het open landschap wordt via groenblauwe aders, de beek met flankerend groen, in de dorpskernen binnengebracht.
Op die manier passen we de ruimte aan aan het veranderende klimaat, creëren we een grotere biodiversiteit en maken we gebieden toegankelijk en bruikbaar voor de bevolking. Mensen ontmoeten er elkaar en kunnen zich via nieuwe trage wegen te voet of met de fiets verplaatsen.
De drie acties

De centrumparking in Hulste is in de nieuwe RUP Hulstedorp aangeduid als gemeenschapsvoorziening i.p.v. woonzone, om zo meer beleving en groen toe te laten. De Hazebeek loopt nu ingekokerd onder de volledig verharde parking. Daarom wordt de verharding opengebroken en 70 meter van de Hazebeek opengelegd. Een deel van de parkeerplaatsen blijft behouden en worden opnieuw aangelegd met waterdoorlatende verharding. Ertussen worden er groenelementen aangelegd. Rond de beek komen er flankerende beplanting en groenzones met aandacht voor biodiversiteit.
Dit project is geïnspireerd door de onthardingsstrategie ‘pilootproject nutteloze verharding’ van Intercommunale Leiedal en zorgt ervoor dat de groenblauwe verbinding van de beek opnieuw wordt hersteld. Bij de opmaak van de visie van de volledige beekvallei bleek ook de opportuniteit om op deze site een trage verbinding langs de beek aan te leggen om zo het recreatief fiets- en wandelnetwerk continu te maken.
Infomarkt op 8 september 2022
Het ontwerpbureau tekende drie zeer uiteenlopende scenario's uit om zo veel mogelijk reacties te krijgen. Die scenario's konden mensen inkijken op de infomarkt op donderdag 8 september 2022. De reacties van inwoners werden verzameld en opgelijst.

n 2016 vond een participatietraject plaats met alle gebruikers van de socioculturele site in Bavikhove in functie van de herinrichting van de site. De stad ging op zoek naar een ontwerper voor het masterplan en vond die in AVDK Architecten. Het nieuwe vrijetijdsgebouw wordt naast de huidige sporthal De Vlasschaard gebouwd. In dit gebouw wordt er naast een nieuwe podiumzaal en een viertal polyvalente vergader- en repetitieruimtes ook een extra bewegingsruimte toegevoegd (voor onder andere judo). Daarnaast creëerde de ontwerper heel wat ontmoetingsruimte binnen het recreatiedomein.
OPENLEGGEN PLAATSEBEEK
Specifiek voor het plangebied is de Plaatsebeek een belangrijk structurerend landschappelijk lineair element. Ter hoogte van het sportcomplex werd de beek rechtgetrokken en ter hoogte van de Vlietestraat gaat ze ondergronds verder waar ze terug bovengronds loopt ten noorden van de Vlietestraat. Ten noorden van de Vlietestraat maakt de Plaatsebeek deel uit van een VEN-gebied. Het is jammer dat op vandaag de Plaatsebeek beperkt zichtbaar is vanop de sportsite. De beek zit verstopt achter de verharde tennisvelden, de vijver en het aanwezige groen. In de ontwikkelingsvisie voor het plangebied wordt de beek beter geïntegreerd in het parkgebied en terug meer zichtbaar. Via een groenverbinding kan tevens een link gemaakt worden met de Plaatsebeek buiten het plangebied richting het oosten naar het plangebied van Bavikhove Dorp Noord toe.
Binnen de groene omgevingsaanleg wordt een fietsas voorzien, die Bavikhovedorp met de Doornhoutsevoetweg verbindt. Zo is de site niet alleen vlot bereikbaar, maar stimuleren we ook op duurzaam verkeer.
ONTHARDEN PARKING
Tijdens de verschillende vergaderingen met het projectteam, de bewonersvergaderingen en het infomoment van het RUP werd voor de jeugd- en speelpleinwerking een bebouwbare oppervlakte van 400 m² voorgesteld. Wat betreft het parkeren dient deze tot een minimum beperkt te blijven. Hoe meer ruimte er voor het parkeren wordt voorzien hoe minder ruimte er over is die als verharde speelruimte kan dienen. Uiteraard moet er een laad- en loszone voor de toelevering van het gebouw voorzien worden. Deze laad- en loszone kan ook gebruikt worden als parkeerruimte. Alle parkeerplaatsen worden aangelegd in waterdoorlatende verharding.

De stad heeft niet alleen de pastorietuin, maar ook de tuin ernaast (vroeger eigendom van de Kerkfabriek Sint-Petrus) opgekocht. Die twee tuinen werden nu opgefrist en verbonden met elkaar om zo tot één publiek park te komen. Deze groene oase van rust te midden de dorpskern is vrij toegankelijk voor iedereen. De opfrissingswerken die gedaan werden zijn:
- Sloop gebouwen in de tuin: We sloopten drie bijgebouwtjes in de tuin. Eén gebouw werd vermoedelijk ooit als stal gebruikt, maar was té bouwvallig om te behouden. De andere twee gebouwtjes deden waarschijnlijk vooral dienst als berging. Aangezien we in de opengestelde tuin geen berging nodig hebben, sloopten we deze gebouwen om de openheid van de tuin te vergroten én de verbinding te maken met de tuin ernaast.
- Grondige opkuisbeurt van het groen: Afgestorven heesters werden gerooid en nieuwe heesters werden geplant. Wilde scheuten en meerjarige zaailingen zijn verwijderd, net als de klimop rond de bomen. Het gazon werd vrijgemaakt van bladeren en er kwam een heuse takkenwal op het einde van de pastorietuin waar alle gesnoeide takken in gestapeld worden.
- Verbinding beide tuinen: De stad kocht de tuin naast de pastorietuin over van de Kerkfabriek, met de bedoeling beide tuinen te verbinden. De afsluiting tussen de pastorietuin en de tuin ernaast werd intussen gesloopt, wat betekent dat beide tuinen met elkaar verbonden zijn.
- Baggeren vijver: De laatste vijftien jaar bouwde een immense sliblaag op door de bladval van de omliggende bomen. Deze sliblaag onttrekt alle zuurstof uit het water waardoor de vijver biologisch dood wordt. Om terug een vijver vol leven (planten, insecten, amfibieën…) te krijgen, werd de sliblaag uitgebaggerd tot op de minerale bodem. Er werd ongeveer 140 m slib afgevoerd, meer dan 20 vrachtwagens! Om de waterkwaliteit en het biologisch leven een zetje te geven werden diverse zuurstofplanten, drijfplanten en onderwaterplanten in de vijver geplaatst.
OFFICIËLE OPENING OP 31 AUGUSTUS 2022
Iedereen die dat wilde, was welkom op woensdag 31 augustus voor de officiële opening van de pastorietuin. Inwoners kregen een drankje tijdens de receptie en genoten van een concert van de band 'Veel Fokkersvreugde'. Het evenement was volledig gratis.
VERKOOP PASTORIEWONING IN SEPTEMBER 2022
In juni 2022 kwam de oude pastoriewoning in Hulstedorp te koop. Het gebouw deed jarenlang dienst als woning voor de vroegere pastoor. Na de stopzetting van de activiteiten van de pastoor in 2021, kocht de stad het uitzonderlijke gebouw en werd er gezocht naar een nieuwe invulling. De stad besliste om het gebouw openbaar te verkopen om het ter beschikking te stellen voor wonen, handel of horeca. Zeven ondernemers, nota bene allen uit Hulste, namen initiatief en kochten de oude pastorie op.