Tijdelijke inzamelactie asbestcement Imog

Gepubliceerd op Donderdag 16 juli 2020
Asbestcement

In onze regio zijn er nog te veel gebouwen waarvan daken en gevels bestaan uit asbestgolfplaten of -leien. Asbestvezels zijn gevaarlijk bij inademing. Asbestvezels komen vrij bij beschadiging van het materiaal of wanneer het in slechte staat verkeert. Imog maakt samen met OVAM werk van een versnelde afbouw van asbestcement. Laat nu je asbestcement ophalen aan sterk verminderde tarieven dankzij de tijdelijke ondersteuning van Vlaanderen. Voortaan dient asbestcement veilig verpakt te zijn bij aanvoer naar het recyclagepark of ophaling aan huis. 

Hoe herken je asbestcement?

Asbestcement is een natuurlijk mineraal met hittebestendige en verstevigende eigenschappen en bestaat uit microvezels die je niet met het blote oog kunt zien. Het was een populair bouwmateriaal dat tussen 1940 en 1998 in verschillende toepassingen werd gebruikt: dakleien, golfplaten, vloertegels, bloembakken, vensterdorpels,… Asbestcement mag je zelf verwijderen als je de nodige beschermingsmaatregelen neemt.

Wat mag je aanbieden?

Alle vaste, hechtgebonden asbest in de vorm van golfplaten (eternit), onderdakplaten (menuiserite), dak- en gevelleien, bloembakken, afvoerbuizen enz..

Wat mag niet?

Asbest in ongebonden toestand (vaak rond verwarmingsleidingen) moet je laten verwijderen door een erkend asbestverwijderaar. Kijk op werk.belgie.be/lijst_asbestverwijderaars

Impulsproject ophalen aan huis

1. Download het aanmeldingsformulier via www.imog.be/asbestcement en bezorg het aan de parkwachter van het recyclagepark waar u de bigbags afhaalt.
2. Koop een asbestzak op maat, je betaalt €30 per zak (ophaling inbegrepen). De zakken zijn te verkrijgen op het recyclagepark van :

  • Harelbeke, Kortrijksesteenweg 264
  • Moen, Sint-Pietersbruglaan 1
  • Kruisem, Melkerijstraat 2

Kies het formaat op basis van je materiaal:

  • Bigbag ca 1 m³ voor leien, buizen, tegels, bloembakken van max 100 cm
  • Platenbag voor platen tot 250 cm voor gewone golfplaten
  • Platenbag voor platen tot 300 cm voor lange planken

Je krijgt meteen ook een setje met een handleiding en wegwerp beschermingsmiddelen mee: overall, handschoenen, FFP3-mondmasker.
3. Verzamel je hulpmiddelen (aangesloten tuinslang, afplaktape, wegwerpdoeken, plastiek folie, ladder / hoogtewerker, asbestzak). Maak de ruimte leeg en proper en baken eventueel de zone af zodat spelende kinderen of huisdieren geen toegang hebben tot de ontmantelingszone.
4. Bescherm jezelf ! Bij de aankoop van je bigbag krijg je een setje wegwerp beschermingsmiddelen met een mondmasker, overall en handschoenen. Ze zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. Extra materiaal vind je in de betere doe-het-zelfzaak. Draag je masker onder
de kap van het pak. Ook handschoenen draag je onder het pak.
5. Bedek de vloer van de ruimte met een plastiek folie zodat je eventueel vrijgekomen vezels of losgekomen stukjes na de werken kan opruimen samen met de plastiek folie.
7. Start met de ontmanteling en ga veilig te werk zoals beschreven in de handleiding
8. Klaar ? Bel naar het gratis Imog nummer 0800/99 827 en maak een afspraak voor ophaling van de bigbag(s).

Asbestcement voortaan veilig naar het recyclagepark

Nieuw : asbestcement verpakken
Wil je asbestcement naar het recyclagepark afvoeren dan moet je voortaan het asbestcement veilig verpakken. Zo wil Imog de risico’s voor bezoekers en medewerkers inperken. De asbestcement inpakfolie kan je aankopen op alle recyclageparken waar asbestcement wordt ingezameld. Betalen kan via de betaalzuil op het recyclagepark.

Imog biedt 2 soorten inpakplastics aan.

Buisfolie : 120cm breed
€1,5 per lopende meter
Een buisfolie (B 120 cm) kan je aankopen per lopende meter afhankelijk van de grootte van je asbestcementafval. Je betaalt €1,5 per lopende meter. De uiteinden kleef je dicht met tape.

Plastic zak : 120cm x 120cm
€1,8 per stuk
Hierin kunnen ongeveer 3 - 4 platen verpakt worden. Opgepast : verpakte platen moet je zelf in de container plaatsen. Een plaat weegt vlug 25 kg. Met onverpakt asbestcement krijg je geen toegang tot het recyclagepark.

Prijs aanvoer
Met kleine hoeveelheden tot 200kg/gezin per jaar (± 10 m²) kan je gratis terecht op het recyclagepark. Voor hoeveelheden vanaf 200kg betaal je €0,20/kg. Denk er aan dat asbestcement niet thuishoort in de container met bouw- en sloopafval.

Alle info kan je nog eens nalezen op www.imog.be/asbestcement

Bekijk hier de folder