Strooiplan

Gepubliceerd op Woensdag 29 november 2023
strooiplan

Sneeuw- en ijzelbestrijding

Van november tot half maart  is de facilitaire dienst van permanentie voor de gladheidsbestrijding in Harelbeke. De stad beschikt over een grote zoutstrooier met sneeuwschuif. Met een capaciteit van 5m³ en 2800 liter kunnen we onze primaire route in een beweging zonder bijvullen uitvoeren. Het principe van ‘nat strooien’ geeft betere resultaten: minder zout nodig, een snellere werking en het kleeft beter aan het wegdek waardoor op voorhand strooien efficiënter gebeurt. Voor de fietspaden wordt een smalle tractor met pekelsproeier en sneeuwschuif ingezet. De facilitaire medewerkers van de stad gaan vaak al preventief overdag of 's avonds te werk, rekening houdende met de verwachte timing van sneeuwbuien. 

Het mobiliseren van de ploegen gebeurt op basis van verschillende informatiebronnen zoals een gedetailleerde weersvoorspelling “RoadMaster” van MeteoGroup en de voorspelling van het wegennet door Belgian Defence.

 

Drukke routes eerst, daarna kleinere wegen

Het is niet de bedoeling om alle wegen in Harelbeke te strooien: we zorgen ervoor dat bijna alle weggebruikers op relatief korte afstand van hun woning een bestrooide weg ontmoeten. Eerst behandelen we de doorgangswegen en die van het openbaar vervoer, pas als die route volledig is afgewerkt en veilig is, gaan we over tot de tweede strooiroute: dit zijn de kleinere verbindingswegen en bedieningswegen van wijken. Op onderstaand kaartje kan je de primaire routes vinden.

Het blijft dus belangrijk dat iedereen bij glad weer voorzichtig blijft rijden en niet zomaar veronderstelt dat er overal gestrooid werd.

Hou je eigen trottoir sneeuw- en ijsvrij

Verder is elke bewoner of gebruiker van een gebouw verantwoordelijk voor het onderhoud van het voetpad en greppel vóór het gebouw. Het voetpad en de greppel vóór jouw perceel moet proper en begaanbaar te zijn, ook als het sneeuwt of ijzelt. Laat hierbij de rioolputten vrij zodat het smeltwater snel weg kan stromen.

Strooizout

De stad stelt geen strooizout ter beschikking. Voor de aankoop van strooizout verwijzen wij je naar de doe-het-zelf zaken, supermarkten of gespecialiseerde bedrijven.