Rupsen die de aandacht (maar soms meer) prikkelen…

Gepubliceerd op donderdag 01 juli 2021
Euproctis chrysorrhoea

Elk jaar vanaf april komen er meldingen van mensen die ongerust zijn na het zien van rupsen. Sommigen denken dat het gaat om eikenprocessierupsen, maar deze rupsensoort is momenteel nog niet te vinden in West-Vlaanderen. Het is echter perfect normaal dat we rupsen tegenkomen. De meeste van deze beestjes zijn perfect onschadelijk en enkel bij sommige moet je wat voorzichtiger zijn.

Rupsen bij ons in de buurt

Enkele rupsen die bij ons in de buurt voorkomen zijn de bastaardsatijnrups en de plakkerrups. Beide rupsen hebben 'brandhaartjes'. Dit zijn haartjes met weerhaakjes die huiduitslag, jeuk, prikkeling en irritatie van de ogen of luchtwegen kunnen veroorzaken. Raak deze rupsen dan ook best niet aan en zorg ervoor dat de rupsen niet in direct contact kunnen komen met je blote huid. Houd er ook rekening mee dat dieren (vb. honden) ook last kunnen hebben van deze 'haartjes'. 

Ook de stippel- of spinselmotrups kan je spotten in onze regio. Deze rups vormt geen enkel probleem voor je gezondheid, maar kan wel heel opvallende en vreemde, soms indrukwekkende spinsels maken. In extreme gevallen kunnen deze rupsen hele bomen of zelfs auto’s inspinnen.

Rupsen gezien: in paniek slaan? Bestrijden? Wat kan je best doen?

Bestrijding van rupsen is bijna nooit nodig, want zo bestrijd je niet alleen deze rupsen, maar ook de vele andere soorten rupsen die soms heel zeldzaam zijn. Ook maak je het door bestrijding moeilijker voor hun natuurlijke vijanden zoals vogels. Door dit evenwicht te verstoren, kan je op termijn veel meer problemen veroorzaken dan ze op te lossen.

Maak je je ongerust over rupsen in je omgeving, vermijd dan in eerste instantie contact ermee. Na enkele weken of maanden verpoppen ze tot vlinders en vormen ze meestal sowieso geen probleem meer.

Heb je toch gezondheidsklachten (jeuk, huiduitslag, oog- of luchtwegirritatie), krab er dan niet aan, maar was of spoel de huid of ogen goed met schoon lauw water. Neem contact op met je huisarts en laat dit weten aan de milieudienst.

Milieu Harelbeke
milieu@harelbeke.be
0800 21 202