PFOS in Harelbeke?

Gepubliceerd op woensdag 23 juni 2021

PFOS is een chemische verbinding die behoort tot een grotere groep van ingewikkelde chemische verbindingen onder de naam PFAS. Wat ze allemaal kenmerkt: het zijn Fluorverbindingen.

Er is heel wat te doen rond verhoogde concentraties van PFAS in het drinkwater 💧 van enkele West-Vlaamse steden en gemeenten, waaronder ook Harelbeke. Dat werd afgeleid uit een beperkte staalname (bij slechts 57 inwoners in heel Vlaanderen) van het Agentschap Zorg en Gezondheid i.s.m. VMM in 2018. In onze regio zou de PFAS-concentratie in het drinkwater hoger zijn dan elders in Vlaanderen, maar wel nog steeds lager dan de Europese norm.

Zowat elke dag komen nieuwe meetgegevens aan de oppervlakte. Recent bleek zo dat de concentratie van PFOS in oppervlaktewater problematisch is. Ook in het Scheldewater in Bossuit en het kanaalwater in Bossuit werden blijkbaar concentraties boven de norm vastgesteld. Onze milieudienst bevraagt De Watergroep naar hun eigen analyseresultaten van het in Stasegem uit kanaalwater geproduceerde drinkwater.

𝐈𝐧𝐯𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐢𝐬 𝐯𝐚𝐧 risico’s

➡ In Harelbeke hebben we momenteel geen kennis van mogelijke PFAS-verontreiniging, maar n.a.v. de verontreiniging in Zwijndrecht maakte de Vlaamse overheid een inventaris op van mogelijke risico-activiteiten. Onze milieudienst is daarmee aan de slag en bezorgt tegen 15 juli een inventaris aan de Vlaamse overheid.

➡ Daarnaast is FLUVIA aan de slag met de inventarisatie van zones waar in het verleden PFOS-schuim werd opgeslagen of gebruikt. Deze inventaris wordt tegen 2 juli overgemaakt.

We volgen dit van zeer nabij op. Van zodra we duidelijkheid hebben over het gebruik van PFOS-schuim bij de brandbestrijding van industriebranden of van zodra we strenge richtlijnen krijgen communiceren we over verdere maatregelen.