Ophokplicht pluimvee

Gepubliceerd op Woensdag 18 november 2020

Vanaf zondag 15 november moet elke inwoner die kippen of ander pluimvee houdt, zijn dieren ophokken of afschermen. Dit geldt voor zowel particulieren (vb. een gezin die een aantal kippen houdt voor de eieren) als professionelen. De dieren moeten in een hok vertoeven of afgeschermd worden met een net. Op die manier wordt contact vermeden tussen hun dieren en wilde vogels die het virus zouden kunnen overdragen.

Vragen en antwoorden over vogelgriepvirus van het FAVV

 

 • Waarom deze maatregel?
  Op 13 november werden in een vogelopvangcentrum (VOC) in Oostende drie besmettingen van het vogelgriepvirus (H5N8) bij wilde vogels vastgesteld. Mogelijk circuleert ook elders in het land vogelgriep bij wilde vogels. Daarom moeten van het FAVV nu ook alle houders van pluimvee in ons land hun dieren ophokken of afschermen. Dit om zo contact te vermijden met wilde vogels die het virus zouden kunnen overdragen.
 • Wat is vogelgriep?
  Vogelgriep is een zeer besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn.
 • Hoe moet ik mijn pluimvee afschermen?
  Je schermt de dieren af door hun hok of in een gebouw af te schermen. De voeder- en drinkbak moeten binnen geplaatst worden of, indien dit niet mogelijk is, in de buitenren afgeschermd worden met netten. De mazen van het gaas of het net mogen ten hoogste 10 cm groot zijn, zodat wilde vogels ter grootte van een eend er niet doorheen kunnen. Een ondoordringbare dakbedekking is niet verplicht, maar wordt toch aangeraden.
 • Hoe vindt de besmetting plaats?
  De besmetting kan plaatsvinden via direct contact met zieke dieren of door blootstelling aan besmet materiaal, zoals mest of vuile kratten. Ook via de lucht is indirecte besmetting mogelijk, maar over relatief korte afstand.
 • Wat betekent dit voor mensen?
  Er zijn geen wetenschappelijke aanwijzingen dat dit virus ook gevaarlijk is voor de mens.
 • Mag ik vlees of eieren van pluimvee eten?
  Ook de consument loopt geen enkel risico. Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden.

Help mee

Mensen die in de natuur een dode wilde (water)vogel opmerken, worden verzocht om dit te melden via het gratis telefoonnummer 0800 99 777. Op die manier kan eventueel een onderzoek voor vogelgriep worden opgestart. Om te voorkomen dat het virus verspreid wordt, is het aangeraden om de vogels niet aan te raken.

Meer info over het virus