Nostalgia

nov
06
dec
01

“Lieven Decabooter creëert monumentale composities waarin verschillende motieven, schilderstijlen en verhaallijnen door elkaar lopen. Een precieze manier van schilderen wordt afgewisseld met snelle impulsieve verfstreken. Het effect is dikwijls overrompelend en confronteert ons met een theatrale wereld, boven alles opgeladen met een soms absurde beeldlogica. Hij gebruikt daarbij de grote verscheidenheid aan beeldtalen die de schilderkunst biedt om uitdrukking te geven aan zijn persoonlijke belevingswereld. Heel uiteenlopende schildertechnieken komen samen op één doek en overlappen elkaar. In zijn werk lopen schilderen en tekenen door elkaar. Realistische beelden lopen naadloos over in schetsmatige elementen. Evenzeer als de vorm, is de inhoud van essentieel belang.”…

(Uit: Anastassya Savitsky, Lieven Decabooter, schilderkunst met een ‘in-your-face gehalte’)

Zijn nieuwe reeks van schilderijen “Nostalgia”, over de pathologische heimwee bij soldaten, (zoals de term oorspronkelijk werd gebruikt) zal nu, niet toevallig 100 jaar na het einde van de eerste wereldoorlog, in de bibliotheek worden gepresenteerd. 

Het begrip "nostalgia" is een Latijns begrip dat gevormd is op basis van de Griekse bronnen: nostos (terug naar huis) en algos (pijn) en betekent dus het verlangen om terug te keren naar huis. Het was een medisch begrip uit het einde van de 17de eeuw uit het doctoraat van een legerarts.  Dr. Hofer beschreef hoe soldaten aan het front een ziekelijke heimwee hadden naar thuis. De diagnose was: NOSTALGIA. Men vond er allerhande recepten voor uit, maar de heimwee was soms zo groot dat het hen fataal werd.

De ziekte werd voornamelijk in verband gebracht met Zwitserland door het onderzoek naar de huursoldaten, maar het kwam overal in de wereld voor.

Inmiddels is het begrip cultureel erfgoed geworden en op een verzachtende, emotionele wijze geïnterpreteerd, als een verlangen naar ‘de goede oude tijd’. 

Lieven Decabooter (°1961), leeft en werkt in Wevelgem. Zijn werk is opgenomen in vele privé en publieke collecties, o.a. collectie van de Provincie West Vlaanderen, het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

Waar? Bibliotheek Harelbeke, Eilandstraat 2

  • Van 6 november tot 1 december
  • Gratis toegang
  • Vernissage op donderdag 8 november om 19u30 met spreker Joannes Késenne 

 

Aangemaakt op: 12/09/2018

Reactie toevoegen