Nieuw jaagpad langs kanaal Bossuit-Kortrijk zorgt voor vlotte en veilige verbinding tussen Harelbeke en Zwevegem

Begin volgend jaar start waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV met de aanleg van een nieuw jaagpad langs het kanaal Bossuit-Kortrijk tussen Stasegem (Harelbeke) en Zwevegem. Dit jaagpad biedt fietsers en voetgangers een veilig alternatief voor de drukke Kanaalstraat aan de overkant van het kanaal.

Het nieuwe jaagpad langs het kanaal Bossuit-Kortrijk wordt aangelegd tussen de Luipaardbrug in Stasegem en de sluis in Zwevegem. Er zijn aansluitingen voorzien op het jaagpad ter hoogte van de Iepersestraat in Stasegem, op het fietspad van de Beneluxlaan en ter hoogte van het fietspad van de rotonde op de N391. Het jaagpad is ongeveer 3 kilometer lang en heeft een comfortabele breedte zodat fietsers en voetgangers er elkaar gemakkelijk kunnen kruisen.

Alternatief voor Kanaalstraat

Het nieuwe jaagpad is enerzijds erg belangrijk voor de waterwegbeheerder om het kanaal en de kanaaloevers zorgvuldig te inspecteren en goed te onderhouden. Anderzijds komt er door de aanleg van dit jaagpad ook een veilig alternatief voor de drukke Kanaalstraat en het jaagpad tussen deze Kanaalstraat en de sluis van Zwevegem aan de overkant van het kanaal. Langs deze oever bevinden zich heel wat watergebonden bedrijven en in de loop van 2017 wordt er nog een bijkomende kaaimuur gebouwd. Om interactie tussen het fietsverkeer en de laad- en losactiviteiten van deze bedrijven te voorkomen zal de Kanaalstraat en het jaagpad tot aan de sluis van Zwevegem – vanaf het moment dat het nieuwe jaagpad open gaat voor het verkeer - worden afgesloten voor fietsers en voetgangers.

Vervolgtraject

De werken gaan begin januari van start en worden zonder onvoorziene omstandigheden tegen het einde de zomer afgerond. Het nieuwe jaagpad kost ongeveer 550.000 euro (exclusief BTW) en maakt deel uit van het Fietsinvesteringsprogramma. Eerder legde Waterwegen en Zeekanaal NV ook al een nieuw jaagpad van 1,2 kilometer aan tussen de Luipaardbrug in Stasegem en de Spinnerijstraat in Kortrijk. Door de combinatie van beiden ontstaat er bijgevolg een veilige en vlotte verbinding voor zwakke weggebruikers tussen Kortrijk en Zwevegem. 

 

Aangemaakt op: 28/12/2016

Reactie toevoegen

Reacties

Mooie investering die ik regelmatig zal gebruiken. Ik vroeg mij af hoe de aansluiten met de Beneluxlaan zal zijn. Nu is er steile trap die er gevaarlijk kan bij liggen bij of wordt er een nieuwe fietsbaan aangelegd?