Laatste keer gratis bloemenzaad!

Gepubliceerd op Donderdag 09 februari 2023
laat het zoemen met bloemen - bloemen

Wat is 'Laat het zoemen met bloemen'?  

Via het project 'Laat het zoemen met bloemen' kan iedereen één zakje bloemenzaad bestellen/ophalen voor een mini zaaiprojectje in eigen tuin.

Voor de bijtjes!  

De bijen verdienen dezer dagen extra zorg.  Eén van hun problemen is een verminderd aanbod van nectar en stuifmeel.  Met ‘Laat het zoemen met bloemen’ maken we aan iedere tuinier duidelijk dat je kan helpen.  Want vele planten in de tuin (bomen, struiken, vaste planten…) leveren een mooie bijdrage aan het kostje van bijen. Bloei is het sleutelwoord, maar niet iedere bloem lokt een bij! Goed toegankelijke bloemen én een stevige nectarproductie zijn dé succesfactoren om bijen te plezieren.   

Zaadzakje laat het zoemen met bloemen-2022

Wat doe ik met het bloemenzaad?

Met de bloemenzaadjes van ‘laat het zoemen’ leg je een bloemenakker aan.  Alle soorten erin zijn eenjarigen.  Ze kiemen, groeien, bloeien en sterven in één groeiseizoen. 

Zaaien doe je op een zonnige plek en op losgewerkte, blote, gras- en onkruidvrije grond (uitstrooien in het gras heeft geen zin). Om onkruiden te onderdrukken kan je vóór het zaaien de methode van ‘het valse zaaibed’ toepassen.  Je legt je grond zaaiklaar, maar laat de onkruiden gedurende enkele weken de vrije loop.  Daarna verwijder je de opgekomen kiemplanten met een minimum aan bodemverstoring. Vele onkruidzaden zijn op die manier geliquideerd.

En wat volgend jaar met mijn bloemenakker?

Heraanleggen op dezelfde plek is een optie (herinzaaien op losgewerkte, blote, gras- en onkruidvrije grond). Maar je bloemen hebben normaal ook zelf voor vers zaad gezorgd.  Maak je bij de start van het groeiseizoen opnieuw vrij van begroeiing en woel de bodem opnieuw oppervlakkig om.  In dit verse kiembedje kunnen de gevallen zaden van het vorige jaar opnieuw kiemen. 

Bestel nu je bloemenzaad

 www.west-vlaanderen.be/bijen