Humanitaire actie van bpost voor Turkije en Syrië

Gepubliceerd op Maandag 20 februari 2023
21 februari 202331 maart 2023

De verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië laten niemand onberoerd. Vanaf dinsdag 21 februari tot vrijdag 31 maart zet bpost zijn logistieke sterktes opnieuw in om hulpgoederen te verzamelen in de postkantoren en deze te vervoeren naar Turkije, in samenwerking met de Turkse post.

Alle inwoners van België kunnen de goederen die het meest noodzakelijk zijn (zie lijst hieronder) afgeven in één van de 657 postkantoren in het hele land, ook in Harelbeke. Zoals ze deden met de Oekraïense post, lanceren we nu een steunoperatie met Ptt, de de Turkse postoperator. bpost plant humanitaire konvooien vanuit België om de grootste noden te lenigen van de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije. Vanaf 21 februari 2023 kan iedereen essentiële goederen afgeven in de 657 postkantoren in het land.  In samenspraak met Ptt werd onderstaande lijst opgemaakt en enkel deze goederen worden aanvaard:

Welke producten kan je opsturen naar Turkije?

Voeding

 • Conserven met vis, vlees, groenten, fruit of soep  

 • Melkpoeder voor baby’s  
 • Ontbijtgranen (muesli, cornflakes, granola)  
 • Noten en droge vruchten  
 • Verpakte koekjes  

Lichaamsverzorging  

 • Zeep, shampoo en douchegel  
 • Tandpasta en tandenborstels  
 • Inlegkruisjes, maandverband en tampons  
 • Luiers, luierbroekjes en vochtige doekjes  

Beschutting en energie  

 • Dekens en slaapzakken  
 • Powerbanks  

Hoe doe je het correct?

 1. Geef enkel producten die op de lijst staan (geen glazen verpakking!)
 2. ​Gebruik een stevige doos (max 10 kg)
 3. ​ Breng je doos voor 31 maart 2023 naar een postkantoor in je buurt.

Eens de goederen door het bpost-netwerk zijn opgehaald, worden ze gecentraliseerd, gesorteerd en verpakt in een bpost fulfilment center, van waar ze naar Istanbul worden vervoerd, waar Ptt (de Turkse post) ze zal overnemen. Omwille van lokale veiligheidsredenen is het onmogelijk om hulpgoederen tot in Syrië te brengen.  

Hoe help je mensen in Syrië?

bpost heeft helaas geen logistieke stromen naar Syrië. Om de inwoners van dit geteisterde land te steunen, steunt bpost daarom ook de oproep 1212 en de sms-campagne van het Rode Kruis voor financiële hulp aan de slachtoffers in Turkije en Syrië. Ze sloten zich aan bij het Consortium 1212 om hulp te bieden aan de 7 humanitaire organisaties van het Consortium 1212 (Caritas International, Médecins du Monde, Handicap International, Oxfam Solidarity, het Belgische Rode Kruis, Plan International Belgium en UNICEF Belgium) die noodhulp organiseren voor de slachtoffers in de getroffen gebieden. Steun kan je geven via BE19 0000 0000 1212 of online op www.1212.be.  Nog gemakkelijker is om een SMS sturen met het bericht "Help" naar 4330. Elke sms kost één euro. Het volledige ingezamelde bedrag wordt geschonken aan het Rode Kruis in de betrokken landen.

Neem een kijkje op 1212