Help het landschap te verfraaien

Gepubliceerd op maandag 26 april 2021
Boomgaard

Beter voor de natuur, mooier voor de mens

Hagen, houtkanten, poelen, bomenrijen en boomgaarden: ze brengen kleur en structuur in het Zuid-West-Vlaamse landschap én zijn ecologisch nuttig. Jammer genoeg verdwijnen dergelijke kleine landschapselementen stilaan uit onze omgeving. Via landschapsplannen helpt het  Stadlandschap Leie en Schelde landschappelijke projecten te realiseren. Maar daar hebben we jou ook voor nodig!

Waarvoor dient een landschapsplan?

Samen met jou maakt het Stadlandschap via een landschapsplan werk van het behoud van kleine landschapselementen op je terrein. Wie weet kunnen we dit netwerk zelfs versterken.

Laat een landschapsplan opmaken en help zo mee het landschap te verfraaien. Ook  de buurt , toevallige passanten en recreanten genieten hier mee van.

knotwilg

Hoe werkt het?

Het Stadlandschap Leie en Schelde helpt landschappelijke projecten te realiseren. Na een plaatsbezoek maakt de landschapsconsulent een inrichtingsvoorstel: welke bomen of struiken plant je best aan, welke soorten plant je in de fruitboomgaard, waar kun je eventueel een poel voorzien? Eens jij en het Stadlandschap het plan hebben goedgekeurd, bestelt Stadlandschap het plantgoed en maken we verdere afspraken voor de levering of de aanplant.

Alles gebeurt in overleg en op vrijwillige basis.

Wie kan een landschapsplan laten opmaken?

Dit aanbod geldt voor landbouwers, particulieren, verenigingen en bedrijven in een open ruimte.  Bebouwde omgeving en industriegebieden komen niet in aanmerking.

Wat kan het Stadlandschap voor je doen?

De landschapsconsulent helpt bij de opmaak van het plan, de uitvoering van de werken én geeft advies over het beheer na de inrichting.

In de aandachtsgebieden van het Stadlandschap wordt bovendien een deel van de inrichtingskosten gesubsidieerd. Voor particulieren kunnen beplantingen tot 70 % worden gesubsidieerd, voor landbouwers zelfs tot 100 %.

stadslandschap

Interesse of vragen?

Mail of bel naar landschapsconsulent Foeke Van Weverberg:
stadlandschapleieschelde@west-vlaanderen.be
tel. 056 23 49 54

Provinciehuis Zuid-West-Vlaanderen
Universiteitslaan 2 - 8500 Kortrijk
www.stadlandschapleieschelde.be

Het stadlandschap Leie & Schelde is een samenwerking tussen Provincie West-Vlaanderen en de steden/gemeenten Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem.  Deze 14 partners werken samen rond landschap, biodiversiteit, groen in bebouwde omgeving, streekkennis en recreatie.