Hakhoutbeheer

Gepubliceerd op Maandag 18 januari 2021
15 januari 202131 maart 2021

Vanaf midden januari voert de Vlaamse Waterweg naar jaarlijkse gewoonte hakhoutwerken uit. De werken vinden dit jaar opnieuw plaats langs de Leie tussen Wervik en Harelbeke. 

Met dit hakhoutbeheer onderhouden ze bomen en struiken langs de jaagpaden. Dankzij het hakhoutbeheer komt er immers opnieuw veel licht op de bodem, waardoor voorjaarsbloeiers en andere planten beter kunnen groeien. Waar nodig grijpen ze ook in wanneer bv. de stabiliteit van oevers in het gedrang komt of de toegankelijkheid van de vaarweg wordt belemmerd voor inspecties.

Het groen wordt vooraf geëvalueerd en gemarkeerd voor hakhoutbeheer. Vervolgens wordt het tot op een twintigtal centimeter boven de grond afgezaagd, de wortels worden niet verwijderd. Zo kunnen gewassen in de volgende seizoenen weer uitschieten en op termijn een nieuw groenscherm vormen. Hakhoutbeheer zorgt zo voor een verjonging van de beplanting langs de oevers en een diverser ecosysteem.

De Vlaamse Waterweg voert deze werken uit van november tot en met maart omdat de bomen dan niet in het blad staan, de bomen minder kwetsbaar zijn en de vogels niet broeden. We werken met een cyclus waarbij we om de 8 jaar de volledige oevers van de Leie tussen Harelbeke en Wervik onderhouden, daarna start deze cyclus opnieuw. Concreet pakken ze zones van 50 meter aan per 400 meter, over de volledige lengte en langs beide kanten van de rivier. De zones worden ook geschrankt op beide oevers om zo de visuele en ecologische impact te beperken.