Federaal actieplan verkeersveiligheid All for zero gelanceerd

Gepubliceerd op donderdag 15 juli 2021

De laatste 20 jaar daalde het aantal verkeersdoden in ons land van 1500 verkeersdoden in 2001 naar 640 doden in 2019. Om het aantal ongevallen en het aantal recidivisten in ons land verder te laten dalen moeten we met zijn allen inspanningen blijven leveren.

Samen met de federale minister van mobiliteit Georges Gilkinet, de FOD Mobiliteit en Vervoer lanceert Vias institute daarom het platform all-for-zero.be waar mensen tot eind september hun mening kwijt kunnen over 3 grote verkeersveiligheidsthema’s. Naast een enquête invullen, kunnen ze ook debatteren in kleine groepen, waar ze samen met experts voorstellen doen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Al de input wordt meegenomen in een nieuw federaal plan voor verkeersveiligheid. 

All-for-zero.be! Laat je stem horen.

Moet een alcoholslot verplicht worden voor iedereen die betrapt wordt met een glaasje te veel? Moeten snelheidsduivels naast een boete ook een verplichte vorming volgen? Dat zijn maar enkele van de vele vragen waarover burgers vanaf nu hun licht kunnen laten schijnen op het nieuwe burgerplatform:

 www.all-for-zero.be 

Het platform is een initiatief van federaal minister Georges Gilkinet, de FOD Mobiliteit en Vervoer en Vias institute. De slogan maakt nog eens duidelijk dat het doel van nul verkeersdoden in België enkel kan bereikt worden als iedereen: inwoners, stakeholders en alle beleidsniveau’s samenwerken.

Je krijgt tot 30 september de kans om je mening te geven over drie grote verkeersveiligheidsthema’s.

  1. Samen op (de) weg: hoe kunnen we de openbare ruimte veiliger maken, rekening houdend met ieders behoeften?
  2. Risicogedrag: waarom brengen we onszelf en anderen in gevaar?
  3. Controles, begeleiding en vorming: welke alternatieve maatregelen en sancties zijn gepast?

 

De Belg kan op verschillende manieren zijn stem laten horen. Door middel van het invullen van een enquête over de drie hoofdthema’s en/of een deelname aan een burgerpanel. Daarin zullen verschillende burgers in de loop van september in discussie gaan met experts over de verschillende thema’s.

De input van de enquête en de burgerpanels wordt gebruikt bij de opmaak van een federaal plan voor de verkeersveiligheid.

    Marie Verbergen (21 jaar) is één van die getuigen. Als studente die vaak fietst, wil ze graag dat auto’s altijd minstens 1,5 meter afstand van haar houden bij het inhalen.