Een goede pasfoto

Een pasfoto voor een identiteits- of reisdocument is onderworpen aan strenge voorwaarden.
Zo moeten het gezicht en de ogen duidelijk zichtbaar zijn en mag je niet lachen of een hoofddekstel dragen op de pasfoto.

Wanneer je nieuwe documenten nodig hebt, schenk dan voldoende aandacht aan je pasfoto. 
De medewerkers van Burgerzaken zijn verplicht om foto's te weigeren die niet voldoen aan de voorwaarden. 
Je foto mag maximum 6 maand oud zijn. 

Heb je een reispas of een identiteitskaart nodig, dan neem je altijd een nieuwe foto mee die niet ouder is dan zes maand. 
Wil je een nieuw rijbewijs aanvragen, dan moet je geen nieuwe foto meenemen als de foto op je identiteitskaart niet ouder is dan een jaar. Dan hergebruiken we de foto die op je identiteitskaart staat. 

Vier nieuwe aandachtspunten:

  1. Een neutrale gezichtsuitdrukking: mond gesloten, geen glimlach
  2. Hoofd recht naar voren en schouders recht, recht in de camera kijken.
  3. Het aangezicht volledig vrij maken: het voorhoofd, de kin en de ooraanzet moeten zichtbaar zijn.
  4. De ogen zijn goed zichtbaar: geen reflectie in de brilglazen, geen getinte glazen, geen montuur dat te groot is of vlak langs de ooglijn loopt. Om moeilijkheden te voorkomen kunnen brildragers hun bril afzetten voor de foto, zelfs wanneer ze hun bril dagelijks dragen. 

 
Laat de winter de pasfoto’s niet bederven!

Doe uw mantel en/of sjaal uit wanneer u pasfoto’s laat maken voor de aanvraag van een nieuw paspoort! Indien deze te ver uitsteken boven de schouders, lijkt het alsof een object op de achtergrond staat en dat kan problematisch zijn bij controle aan de grensposten.

De fotografen in Harelbeke kennen de richtlijnen, maar moest je twijfelen aan een foto die je nog thuis hebt liggen, dan kan je deze checklist gebruiken om na te gaan of je foto al dan niet voldoet. 

richtlijnen pasfoto