Doe de zwaluwenwandeling op 15.06!

Veelal kijkt men er over, maar er is wel degelijk zichtbare natuur in de stad. In de zomer worden de straten bijvoorbeeld opgevrolijkt door het geluid van zwaluwen. Op de buiten vind je boerenzwaluwen, in de steden zijn het gierzwaluwen. En in het centrum van Harelbeke vind je ook nog de voor onze stad enige kolonie huiszwaluwen. Het aantal huiszwaluwen daalde in de voorbije 30 jaar met 80%. De stad doet inspanningen om deze kolonie te behouden. Sinds enkele jaren worden er, met voorzichtig succes en met de steun van het Stadlandschap Leie & Schelde in de straten van de kolonie kunstnesten opgehangen. Ze maken ook nog wel natuurlijke nesten, voor één zo’n nest hebben ze wel 1000 propjes modder nodig. Wist je dat één koppeltje huiszwaluwen per seizoen 5 miljoen insecten vangt? En dat ze, zonder GPS, de weg vinden van tropisch West-Afrika en Zuid-Oost-Afrika naar Harelbeke? De Gierzwaluwen hebben ook enkele straffe kantjes. Eénmaal uit het nest landen ze niet meer. Ze eten, paren en slapen in de lucht. In hun korte leventje vliegen ze wel 740.000 kilometer, dat is bijna evenveel als naar de maan en terug.

Ben je geboeid en wil je er wel eens meer over opsteken? Dat kan: op 15 juni 2018 om 20u kan je opnieuw deelnemen aan een zwaluwenwandeling in het centrum van onze stad.
Onze milieuambtenaar, zelf een verwoed vogelkijker, loodst je door het centrum en vertelt je nog veel meer over deze bijzonder boeiende dieren.

 

Afspraak op het kerkplein van de Sint-Salvatorkerk.

 

Aangemaakt op: 01/06/2018

Reactie toevoegen