Code oranje voor jeugdwerk

Gepubliceerd op woensdag 14 oktober 2020
14 oktober 2020

De regels voor het jeugdwerk worden verstrengd vanaf 14 oktober: code oranje wordt dan voor onbepaalde tijd van kracht in plaats van code geel. Dat kondigt minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) aan.

Kinderen jonger dan 12 jaar

Voor kinderen onder de 12 jaar verandert er eigenlijk niets: zij vormen nog steeds bubbels van 50 leden, zowel binnen als buiten, en moeten onderling geen afstand van elkaar houden bij activiteiten.

Kinderen ouder dan 12 jaar

Bij leden van de jeugdbeweging ouder dan 12 jaar wordt die groep verkleind als het om een binnenactiviteit gaat. Buiten mogen tieners ouder dan 12 nog met 50 leden samenkomen, binnen wordt dat beperkt tot 20 leden.
Voor binnenactiviteiten wordt ook de mondmaskerplicht ingevoerd, zoals die nu al bestaat in de middelbare scholen. Buiten is een mondmasker niet nodig. De leden moeten onderling geen afstand van elkaar houden bij activiteiten.

Deelnemers ouder dan 18 jaar

Het is cruciaal dat deelnemers tijdens de activiteiten niet met elkaar in contact komen. Het respecteren van de afstandsregels en dragen van mondmaskers is een must. Bij een binnenactiviteit wordt de groep verkleind tot max. 20 personen. Buiten mag men nog met 50 leden samenkomen als de afstandsregels gerespecteerd worden. Voor binnenactiviteiten wordt ook de mondmaskerplicht ingevoerd.

Wat met (weekend)uitstapjes?

Bij uitstappen moet je steeds rekening houden met de geldende samenlevingsregels. 

Weekends en activiteiten met overnachtingen voor -12-jarigen kunnen nog doorgaan met max. 50 leden. Hierbij worden de regels van de gewone werking in code oranje toegepast.

Bij 12 tot 18-jarigen is het binnen steeds verplicht om een mondmasker te dragen en moet men in bubbels van max.  20 leden werken. Wanneer het niet mogelijk is om een mondmasker te dragen vb. tijdens de maaltijd of bij het slapen dan moet een afstand van1,5m t.o.v. elkaar gerespecteerd worden en moeten de ruimtes voldoende verlucht worden.

Bij +18-jarigen kan dit in principe ook, mits continue garanderen van de afstandsregels. Overweeg in dit geval goed de haalbaarheid en de meerwaarde van je uitstap onder deze omstandigheden…

Al deze nieuwe regels gelden ook voor activiteiten of kampjes in de herfstvakantie.